1. yle.fi
  2. Uutiset

Mepit näyttävät hauiksiaan: Unkarin ja Romanian komissaariehdokkaat eivät läpäisseet arviointia

Unkarin ja Romanian komissaariehdokkaiden tie saattaa katketa epäiltyjen intressiristiriitojen takia.

Euroopan komissio
Rovana Plumb
Romanian komissaariehdokas Rovana Plumb.Robert Ghement / EPA

Euroopan parlamentin oikeusvaliokunta on arvioinut komissaarien taloudellisia sidonnaisuuksia. Unkarin Laszlo Trocsanyi ja Romanian Rovana Plumb eivät läpäisseet arviointia, mikä tarkoittaa sitä, että maat voivat joutua lähettämään Brysseliin uudet ehdokkaansa komissaareiksi.

Vastaavaa esitarkastusta ei ole tehty aiemmin, joten on vielä epäselvää, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Pehmeä ratkaisu voisi olla, että komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vielä muuttaa jollain tapaa salkkujakoa. Oikeusvaliokunnan varajäsen Heidi Hautala (vihr.) kuitenkin arvioi, että tilanne ei ratkea vain salkun rakennetta muuttamalla.

– Parlamentin puhemiehen pitää nyt arvioida, miten tiedot toimitetaan komission puheenjohtajalle. Hänellä on pähkinä purtavanaan, eli pyytääkö hän Romanian ja Unkarin johtoa vaihtamaan ehdokkaansa, Hautala sanoo.

Satojen tuhansien selittämätön laina

Romanian Plumbin ongelmaksi nousi 800 000 euron yksityishenkilöltä saatu laina, jonka alkuperää hän ei pystynyt valiokunnan enemmistön mielestä selventämään riittävästi. Unkarin Trocsanyin kohdalla kysymyksiä herätti hänen vanha asianajotoimistonsa.

Parlamentti näyttää hauiksiaan, koska nyt jos koskaan sillä on vaikutusvaltaa. Mepit tenttaavat ensi viikosta alkaen jokaisen tulevan komissaarin ja yleensä yhden tai muutaman matka katkeaa. Romanian ja Unkarin komissaariehdokkaat eivät näytä nyt pääsevän edes kuulemisiin saakka.

Laszlo Trocsanyi
Unkarin komissaariehdokas Laszlo Trocsanyi.Billal Bensalem / AOP

Unkarilainen Trocsanyi olisi vastannut uudessa komissiossa laajentumisesta ja naapurustosta, eli hän olisi ollut kertomassa EU:n jäseneksi haluaville maille, mitä arvoja niiden pitää noudattaa. Tätä on pidetty hyvin ongelmallisena, koska entisenä oikeusministerinä Trocsanyillä on ollut keskeinen rooli Unkarin omien kiistanalaisten lakien säätämisessä.

Plumb olisi uuden komission liikennekomissaari.

Lue seuraavaksi