Kiukkuinen Trump: Tutkinta pitäisi lopettaa, noitavaino – Lehti: Ilmiantaja on CIA:n Ukraina-asiantuntija

Presidentin mielestä ilmiantajan kirjeen käsittely on kamala asia Yhdysvalloille.

Donald Trump
Donald Trump.
Presidentti Donald Trump kommentoi itseensä kohdistuvaa tutkintaa palatessaan Washingtoniin New Yorkista. Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on närkästynyt hänen Ukrainan presidentin kanssa käymästään puhelusta syntyneestä kohusta. Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmoitti keskiviikkona määräävänsä aloittamaan virkarikostutkinnan Trumpin toiminnasta.

Demokraatit haluavat selvittää, syyllistyikö Trump lain rikkomiseen pyytäessään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin apua demokraattipuolueen mahdollisen tulevan presidenttiehdokkaan Joe Bidenin ja tämän pojan Hunterin toimien tutkimisessa.

Trumpin ja Zelenskyin puhelu nousi esille, kun siitä tehtiin nimetön ilmianto. Tänään torstaina julki tulleessa ilmiantokirjeessä kerrotaan useiden virkamiesten olleen huolestuneita keskustelusta, jossa Trump mahdollisesti syyllistyi lainrikkomukseen ja saattoi vaarantaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden.

Joukko mielenosoittajia pitelee kirjaimia, joista muodostuu sana impeach.
Joukko mielenosoittajia antoi torstaina Washingtonissa tukensa presidentti Trumpiin kohdistuvalle virkarikostutkinnalle.Michael Reynolds / EPA

Ilmiantokirjeessä kerrotaan, että Valkoisen talon työntekijät yrittivät salata puhelusta tehdyt sanantarkat muistiinpanot ja lakimiehet ohjeistivat muistiinpanojen poistamiseen sähköisestä järjestelmästä.

"Tutkinta pitäisi lopettaa"

Trump kommentoi päivän aikana esiin tulleita tietoja palatessaan New Yorkista Washingtoniin. Silminnähden kiukkuinen Trump sanoi (siirryt toiseen palveluun), että tutkinta pitäisi lopettaa.

– Pitäisi olla jokin keino lopettaa se. Ehkä oikeusteitse, Trump sanoi.

Ilmiantajan tietoja käsittelevää kongressin kuulemista hän kuvaili kauheaksi asiaksi Yhdysvaltain kannalta. Trumpin mukaan Pelosin päätös ryhtyä ajamaan virkarikossyytettä on osoitus siitä, että radikaali vasemmisto on kaapannut tämän.

New York Times -sanomalehti kertoo (siirryt toiseen palveluun) Trumpin haluavan tietää, ketkä toimittivat tietoa ilmiantajalle. Lehden tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) ilmiantaja on keskustiedustelupalvelu CIA:n työntekijä, joka on Ukraina-asiantuntija. Lehden nimettömien lähteiden mukaan mies on työskennellyt Valkoisessa talossa.

"Toisen käden tietoja"

Trump on julkaissut Twitterissä useita tutkintaa kommentoivia viestejä. Hän muun muassa nimitti tutkintaa noitavainoksi ja sanoi ilmiantajan tietojen olevan toisen käden tietoja.

Trump kehottaa kiinnittämään huomiota siihen, mitä puhelussa sanottiin. Hän kuvaa puhelua oikein mukavaksi ja painostamattomaksi.

Tapausta selvittävän edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan demokraattipuheenjohtajan Adam Schiffin uskottavuus on Trumpin tviitin mukaan nolla.

Trumpin mukaan tavoitteena on republikaanipuolueen vahingoittaminen.

Lisää aiheesta:

Ilmiantaja: Trumpin puhelun vakavuuden ymmärtänyt Valkoinen talo salaili, Tiedustelujohtaja: Ei ole tehtäväni arvioida asiaa

Lähteet: AP