Ranska helpottaa sekä yritysten että kotitalouksien verotaakkaa, taustalla keltaliivien mielenosoitukset

Kotitalouksien ja yritysten veroja leikataan yli kymmenellä miljardilla eurolla.

Keltaisten liivien liike
 Keltaliiviliike osoittaa mieltään kohonneiden elinkustannuksien takia ja vastustaa presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa.
Keltaliiviliike on osoittanut jo kuukausia mieltään muun muassa kohonneiden elinkustannuksien takia.Yoan Valat / EPA

Ranskassa on luvassa yli kymmenen miljardin euron veroleikkauksia vastineena keltaliivien mielenosoituksiin. Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire esitteli ensi vuoden budjettiluonnoksen torstaina, ja se on määrä esitellä hallitukselle perjantaina.

Le Mairen mukaan keltaliivien protestit ja globaalin talouskasvun hitaus saivat ministeriön tekemään ratkaisuja, joilla se pyrkii kannustamaan investointeihin ja kuluttamiseen sekä huomioimaan "kansalaisten odotukset".

Budjettiluonnoksessa kotitalouksien veroja leikataan yli yhdeksällä miljardilla ja yritysten miljardilla eurolla. Mukana ovat presidentti Emmanuel Macronin jo aiemmin lupaamat viiden miljardin euron leikkaukset.

Keltaliivit ovat arvostelleet Macronia rajusti siitä, ettei presidentti ole huomioinut tavallisten ranskalaisten taloudellista kurimusta. Kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten ja väkivaltaisten yhteenottojen jälkeen Macron julkisti veronalennuksia, palkankorotuksia ja muita matalapalkkaisiin kohdistuneita toimia.

Toimenpiteiden odotetaan kasvattavan tämän vuoden vajetta 3,1 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Yksi Macronin vaalilupauksista oli saada Ranskan julkinen talous tasapainoon vuoteen 2022 mennessä, mutta asiantuntijoiden mukaan keltaliiveille tehtyjen myönnytysten vuoksi lupauksen toteutuminen on epätodennäköistä.

Aiheesta lisää:

Keltaliiveistä tuli Ranskan kahtiajaon ja katuprotestin symboli. Pariisiin voi silti matkustaa. – Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä vastasi kysymyksiin(25.2.)

Lähteet: AFP