Trumpin hallinto aikoo pudottaa rajusti USA:n ulkomailta vastaanottamien pakolaisten määrää

Maahan pääsee uudelleensijoittamisohjelman kautta vastaisuudessa 40 prosenttia vähemmän pakolaisia kuin nyt.

Presidentti Trumpin hallinto
Lapset loikkivat renkaiden päällä.
Rohingya-vähemmistökansaan kuuluvat pakolaislapset leikkivät betonirenkaiden päällä Kutupalongin pakolaisleirissä eteläisessä Bangladeshissä 13. syyskuuta.Munir Uz Zaman / AFP

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto aikoo pudottaa rajusti Yhdysvaltojen ulkomailta vastaanottamien pakolaisten määrää, kertoo maan ulkoministeriö.

Yhdysvallat aikoo ottaa ensi vuonna uudelleensijoittamisohjelmansa kautta vastaan 18 000 pakolaista, kun nykyään raja on 30 000. Nykyinen määrä on jo alin sitten vuoden 1980, jolloin ohjelma aloitettiin. Kun Trumpin edeltäjän Barack Obaman virkakausi päättyi, määrä oli lähes 85 000.

Luku on erillinen 350 000 turvapaikkahakemuksesta, jotka Yhdysvaltojen odotetaan vastaanottavan ensi vuonna. Turvapaikanhakijat jättävät hakemuksensa Yhdysvalloissa tai maan raja-asemilla, kun taas uudelleensijoittamisohjelman kautta tulevat pakolaiset hakevat pääsyä Yhdysvaltoihin ulkomailta.

– Tämä esitys vahvistaa Yhdysvaltojen sitoumusta auttaa maailman hädänalaisia ja samaan aikaan täyttää ensisijaisen velvollisuutemme suojella ja palvella yhdysvaltalaisia, ulkoministeriö ilmoitti.

Kongressi käsittelee esitystä ennen muutosten toteuttamista, mutta käytännössä päätösvalta asiassa on Valkoisella talolla. Presidentti Trump on nostanut sekä laittoman että laillisen siirtolaisuuden suitsimisen keskeiseksi osaksi politiikkaansa.

Järjestöt kauhuissaan

Siirtolaisjärjestöt tyrmistyivät Trumpin hallinnon suunnitelmista.

– Tämä on surullinen päivä Yhdysvalloille, sanoi International Rescue Committee -järjestön (IRC) johtaja David Miliband.

Hän lisäsi, että päätös aiheuttaa lisävahinkoa Yhdysvaltojen johtavalle roolille maailman hädänalaisimpien ihmisten suojelussa. IRC:n mukaan uudelleensijoittamista varten on haastateltu 30 000 ihmistä, mikä ylittää uuden katon reilusti. 9 000 pakolaista on valmiina matkustamaan.

YK:n mukaan Yhdysvallat on ollut viime vuosina yksi eniten pakolaisia uudelleensijoittaneista maista. Myös Kanada, Australia ja Pohjoismaat ottavat vuosittain vastaan huomattavan määrän pakolaisia.

Viime vuonna suurin osa Yhdysvaltojen vastaanottamista pakolaisista tuli Kongon demokraattisesta tasavallasta, Myanmarista, Ukrainasta, Bhutanista ja Eritreasta.

Lähteet: AFP