Essote ylittämässä tämän vuoden kulut yli 21 miljoonalla eurolla – Kuntayhtymä teki muutoksia talousarvioon

Kuntayhtymän johtajan Risto Kortelaisen mukaan kuluja kasvattivat muun muassa ostopalvelujen hintojen nousu.

kuntayhtymät
Harvinaisia lääkkeitä Oulun yliopistollisessa sairaalassa.
Kulujen kasvuun vaikuttaa Essotessa lääkkeiden hinnanousu. Kuvituskuva.Jaakko Mäntymaa / Yle

Eteläsavolaisen sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten valtuusto on muuttanut tämän vuoden talousarviotaan isojen kulujen vuoksi.

Essoten kulut ovat menossa puolivuotiskatsauksen perusteella arvioidusta yli noin 21,2 miljoonalla eurolla. Talousarvioon on tehtävä lakisääteisesti muutoksia.

– Kulujen kasvu tulee pääasiassa ostopalvelujen hintojen ja omaishoidon kulujen kasvusta sekä lääkkeiden ja muiden tarvikkeiden hinnannoususta. Näihin on vaikea vaikuttaa lyhyellä aikavälillä, kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen sanoo Essoten tiedotteen mukaan.

Kuntalaskutuksen kasvu viime vuoden tilinpäätökseen verrattuna on noin 15 miljoonaa euroa. Essoten mukaan kasvua on valtakunnallisen trendin mukaisesti 4,6 prosenttia.

Essote on vastannut mittaviin talousarvion poikkeamisiin talous- ja muutosohjelmalla ja yhteistoimintaneuvotteluilla.

Talous- ja muutosohjelman toimet ovat purreet Essoten mukaan kuluja noin kolmen miljoonan euron edestä, ja tavoitteena on seitsemän miljoonan euron kulujen alenemaa kuluvana vuonna.

Yhteistoimintaneuvottelujen tavoite on pienentää kuluja yhdeksällä miljoonalla eurolla. Tavoitteet ovat osittain päällekkäisiä eikä niitä voi Essoten mukaan laskea yhteen.

Korjattu 27.9.2019 kello 8.23: Kulujen kasvun yksi syy on omaishoidon kulujen kasvu. Essote korjasi aiemmin antamaansa tietoa, jonka mukaan yhtenä syynä olisi kotihoidon kulujen kasvu.