Iijoen vanhasta luonnonuomasta löytyi talvehtineita luonnonlohen poikasia – ensimmäisen kerran 50 vuoteen

Löytö antoi toivoa luonnonlohikannan palautumisesta.

Ii
Lohenpoikanen, Iijoki, lohen talvehtiminen, Iijoen vanha luonnonuoma,
Luonnonuomasta löytyneet lohenpoikaset ovat nyt noin 15 senttimetrin mittaisia.Iijoen vanha luonnonuoma -hanke

Iijoen vanhasta luonnonuomasta on löytynyt luonnossa syntyneitä ja talven yli selvinneitä lohenpoikasia. Kooltaan noin 15 senttimetrin mittaiset poikaset löytyivät koekalastuksen yhteydessä, niitä löytyi kolmesta koepaikasta neljästä.

Tämän syksyn koekalastus todisti, että uomassa syntyneet lohenpoikaset ovat selviytyneet talven yli.

– Poikaset ovat sen kokoisia, että ne lähtenevät merivaellukselle jo ensi keväänä. Toivottavasti osa niistä palaa muutaman vuoden päästä kotijokeensa takaisin kutemaan, sanoo tutkimusassistentti Mikko Jaukkuri Luonnonvarakeskuksesta.

Lohen luonnonkierron palautumiseksi Iijokeen on nyt tehty merkittävä avaus ja siihen on luotu todellinen mahdollisuus. Ensimmäisen kerran sitten joen patoamisen eli 50 vuoteen.

Aiemmin Iijoen yläjuoksulla ja Livojoella lohien on todettu lisääntyneen ylisiirretyistä emolohista, mutta omin avuin mereltä nousseiden lohien onnistuneesta lisääntymisestä ei ole varmistettuja havaintoja joen patoamisen jälkeen ennen vuotta 2018.

Viime syksynä vanhasta luonnonuomasta löytyi siellä luontaisesti syntyneitä lohenpoikasia ensimmäisen kerran.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)