Sähkön siirtohinnat nousevat Kainuussa 5 prosenttia – tarkoituksena on parantaa erityisesti maaseutuverkon säävarmuutta

Investoinnit rahoitetaan osin laina- ja osin tulorahoituksella eli asiakkailta perittävillä siirtomaksuilla.

sähköverkot
Sähkölinja.
Kajave Oy uusii seuraavaksi maaseudun sähköverkkoa. Kuvituskuva.Toni Pitkänen / Yle

Sähköverkkoyhtiö Kajave (entinen Loiste Sähköverkko Oy) nostaa sähkön siirtohintoja marraskuun alussa. Hinnat nousevat keskimäärin viisi prosenttia.

Esimerkiksi kerrostaloasunnossa, jonka vuosikulutus on 2 000 kilowattituntia, muutos tarkoittaa 1,90 euron korotusta kuukaudessa. Omakotitalossa, jonka vuosikulutus on 18 000 kilowattituntia, lisälaskua kertyy 6,52 euroa kuukaudessa.

Yhtiö perustelee siirtohintojen nostamista säävarman ja nykyaikaisen sähköverkon rakentamisella. Sähkömarkkinalain asettamat toimitusvarmuusvaatimukset ja sähkökatkojen ennaltaehkäisy edellyttävät yhtiöltä tulevina vuosina lisää investointeja.

– Kainuussa on alkamassa erityisesti maaseudun sähköverkon parantamisvaihe, joka kestää noin 10 vuotta. Tähän mennessä olemme tehneet kaikki Kainuun kuntien taajama-alueet kuntoon ja maaseudulla keskeisin runkoverkko on siirretty avojohdoiksi teitten varteen, kertoo Kajave Oy:n toimitusjohtaja Heikki Juntunen.

Juntusen mukaan investoinnit on rahoitettu osin lainarahalla ja osin tulorahoituksella eli asiakkailta perittävillä siirtomaksuilla. Tähän mennessä Kainuun 7 700 kilometrin mittaisesta keskijännitejakeluverkosta on maakaapeloitu noin 9 prosenttia. Lopusta yli 90 prosentista kymmeniä prosentteja on uusittu avojohdoiksi.

– Siellä on kuitenkin vielä kuntoon laittamatta karkeasti ottaen puolet, ja sitä ryhdymme nyt tekemään. Maaseudun sähköverkko on myös kaikista haavoittuvin. Meillä oli tammikuussa 2018 lumi- ja jääkuormista johtuvia pitkiä sähkökatkoksia. Silloin niistä kärsi nimenomaan maaseutu, eli kaupungissa ja taajamissa ei ollut minkäänlaisia ongelmia, Juntunen sanoo.

Sähkömarkkinalain mukaan jakeluverkosta vastaavien on täytettävä toimitusvarmuusvaatimukset vuoteen 2028 mennessä. Kajave Oy on saanut Energiavirastolta jatkoaikaa vuoteen 2036 saakka.

Juntunen korostaa, että jatkoaika ei tarkoita sitä, että työn voisi jättää tekemättä.

– Jatkoaika antaa meille aikaa tarkastella kaikista vähäkuormitteisten verkon osien tilannetta. Jos sähkönsiirtotarvetta ei ole pitkässä juoksussa, ei ole järkevä rakentaa sinne uutuuttaan kiilteleviä linjoja seuraavan 10 vuoden aikana. Se ei missään nimessä tarkoita sitä, että sähköntoimitus lakkaisi, Juntunen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!