1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koululaiset

Koulut kannustavat Hämeessä oppilaita ilmastokannanottoihin ja tempauksiin

Etelä-Hämeessä Lahdessa, Hämeenlinnassa ja Forssassa on myös näyttävä ilmastolakko torilla perjantaina 27. syyskuuta.

koululaiset
Ilmastomielenosoitus Lahdessa.
Lauri Rautavuori / Yle

YK:n ilmastoviikko 2019 näkyy ja tuntuu julkisuudessa Suomessa perjantaina, maailmalla ilmastolakkoja järjestettiin jo viikko sitten. Aasiasta Yhdysvaltoihin miljoonat ihmiset olivat kaduilla. New Yorkiin YK:n ilmastokokoukseen Ruotsista matkustanut Greta Thunberg osallistui New Yorkin tempaukseen.

Suomen tunnetuin ilmastoaktivisti on Atte Ahokas Jokioisilta. Ahokas on tavannut ja tuntee nimekkään kumppaninsa Greta Thunbergin henkilökohtaisesti.

Ahokas sanoo Facebook ja Twitter päivityksessään olevansa onnellinen, että nyt Forssassakin on ilmastolakko. Jos hän olisi tiennyt asian etukäteen, niin hän olisi ollut koulukaupungissaan lakossa, Forssassa. Nyt Ahokas osallistuu kuitenkin ilmastolakkoon eduskuntatalon edessä Helsingissä kuten viime talvenakin.

Koulut kannustavat keskustelemaan ja pohtimaan ilmastoratkaisuja

Hämeen kouluissa niin Lahdessa, Hämeenlinnassa, Riihimäellä kuin Forssassakin tuetaan ilmastoasioiden pohtimista. Asia on osa kansalaiskasvatusta ja tärkeä osa opetussuunnitelmia.

– Varmaan kouluissa on oppituntien aikana käsitelty ja arvioitu Greta Thunbergin YK:ssa pitämää puheenvuoroa, uskoo Hämeenlinnan vt. opetuspäällikkö Joni Tikkala.

Oppilailla on yleisesti mahdollisuus osallistua ilmastolakkoihin, kun vanhemmat ovat sitä pyytäneet kouluilta etukäteen. Myös opettajat voivat viedä oppilaita ilmastolakkoihin, tällöin mielenosoitus on osa koulun virallista ohjelmaa.

– Lasten ja nuorten huoli ilmastonmuutoksesta puhututtaa heidän kanssaan toimivia kouluja ja oppilaitoksia kaikkialla maailmassa. Yhteisesti jaettu huoli muuttuu ilmastoteoiksi niin oppilaiden itsensä kuin koulujenkin kannalta, kertoo vastuualuejohtaja Lassi Kilponen Lahden koulutoimesta.

Jokioisilta ja Tukholmasta maailmalle

Ilmastotempaukset näkyvät perjantaina Suomessa runsaalla 20 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Etelä-Hämeessä ilmastolakot keskittyvät nyt kaupunkeihin.

Alkuvuodesta 2019 ilmastotempauksia oli perjantaisin myös Atte Ahokkaan koulukunnassa Jokioisilla. Esimerkiksi tammikuussa 2019 kymmenkunta koululaista oli talvipakkasilla lakossa Jokioisten kirjaston edessä tunnuksenaan kyltti "The is no Planet B".

Nuoria ilmastomielenosoituksessa Jokioisilla 25.1.2019
Atte Ahokkaan arkisto

Sen jälkeen Atte Ahokas on valittu vuoden 2019 vuoden eurooppalaiseksi nuoreksi ja Greta Thunberg on purjehtinut Atlantin yli YK:n ilmastokokoukseen ja koko ilmaston globaaliksi äänitorveksi.

Lue seuraavaksi