Shh, ei rapistella siellä!

Abit miettivät tarkkaan, millaisella ruualla pysyy paras tsemppi päällä koko yo-kirjoitusten ajan.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset jatkuvat vielä ensi viikon. Moni hajauttaa kirjoitukset keväälle ja syksylle.

Ylioppilaskokeisiin on syksyllä ilmoittautunut kaikkiaan 39 505 abia.

Jatko-opiskelupaikan voi saada hyvien arvosanojen perusteella, ja siksi ylioppilaskokeissa on myös paljon pelissä.

Kuuden tunnin urakka on sen verran tiukka paikka, että eväidenkin pitää olla kunnossa.

Moni abi miettii tarkkaan, millä eväillä vireystason saa pidettyä yllä koko kokeen ajan, ja missä järjestyksessä eväät kannattaa nauttia.

Julius Karppisella Lahden yhteiskoulun lukiosta on mukanaan tuhti eväskassi. Viinirypäleitä, kirsikkatomaatteja, leipiä, karjalanpiirakoita, mehua ja vettä.

Mukana on myös karkkeja ja tummaa suklaata.

Olen kuullut, että tumma suklaa tekee hyvää aivoille.

Hyvät eväät pitävät nälkää loitolla koko päivän.

"Riippuu kokeesta, mutta varmaan rupean heti napsimaan noita pikkusyötäviä."

Pitää olla vähän naposteltavaa, ja tietenkin jotain hyvää pahan päivän varalle.

Lahden yhteiskoulun abi Henna Sirén

Monet ovat etsineet netistä apua eväiden valintaan. Netti onkin täynnä vinkkejä terveellisten eväiden kokoamiseen.

Lukiolaiset ovat hyvin perillä ravintoaineiden vaikutuksesta hyvinvointiin ja terveyteen.

Saku Virtanen söi aamulla kattavan aamupalan, kaurapuuroa ja rahkaa. Virtanen uskoo pärjäävänsä sillä lounasaikaan asti. Mukana on yksinkertaiset eväät: kaksi kinkku-juusto-kauraleipää ja 25 grammaa pähkinöitä.

Riittää, että on vettä mukana. Mä en näitä safkojakaan välttämättä tartte. Eikä vettäkään kannata juoda paljon, ettei tarvitse käydä vessassa.

Saku Virtanen, Lahden Lyseon lukio

Ennen kirjoituksia eväistä poistetaan tai peitetään etiketit. Lisäksi opettajat tarkistavat tietokoneet.

Ylioppilaskokeita voi tästä syksystä alkaen uusia niin monta kertaa kuin haluaa. Eivätkä pienet kirjoitusvirheet vie mahdollisuutta ällään.

Sitten mennään.

Tekijät

Marjo Pirilä

Meeri Niinistö

Julkaistu 29.9.2019