Hyppää sisältöön

Turkulaiskansanedustaja Johannes Yrttiaho kritisoi hallitusta sotalaivahankinnasta – epäilee, että todellisesta käyttötarkoituksesta vaietaan

Vasemmistoliiton Yrttiahon mielestä alukset ovat liian suuria ja kalliita. Hallituspuolueiden omista riveistä tuleva kritiikki on poikkeuksellista.

Johannes Yrttiaho epäilee, että uudet sotalaivat ovat llian suuria Suomen vesialueille. Arkistokuva. Kuva: Pekka Tynell / YLE

Vasemmistoliiton turkulaiskansanedustaja Johannes Yrttiaho pitää Merivoimien sota-alushankintaa ylimitoitettuna. Hallitus päätti viime viikolla neljän laivan tilauksesta 1,3 miljardilla eurolla RMC-telakalta Raumalta. Yrttiahon puolue kuuluu hallitukseen.

Yrttiaho arvostelee hankinnan noin sadan miljoonan euron kustannusylitystä, kun samaan aikaan sosiaaliturvaan sekä hyvinvointi- ja koulutuspalveluihin ei löydy rahaa riittävästi.

Yrttiaho katsoo myös, että tilatut neljä alusta ovat luokkaa suurempia kuin hankintaprosessin kuluessa on annettu ymmärtää. Hänen mielestään uusista Pohjanmaa-luokan aluksista tulee uppoumansa perusteella fregatteja eikä korvetteja.

Kansanedustaja epäilee, että alusten todellinen käyttötarkoitus on jätetty kertomatta. Hän katsoo, että ne soveltuvat paremmin kansainvälisiin tehtäviin kuin Suomen rannikko- ja merialueen puolustukseen.

Johannes Yrttiaho on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen alushankinnan kustannusylityksestä, alusten luokituksesta ja niiden käyttötarkoituksesta.

Politiikan tutkija: "Ainekset kovaan riitelyyn"

Hallituspuolueiden omista riveistä tuleva kritiikki on aina poikkeuksellista, toteaa poliittisen historian professori Markku Jokisipilä. Ryhmäkurin lipsuminen on vakava paikka.

– Voisi ajatella, että pääministeripuolue sosialidemokraatit ei ole ollenkaan tyytyväinen, että Yrttiaho tällaista aktiviteettia harrastaa, toteaa Jokisipilä.

Epäily alusten todellisen käyttötarkoituksen pimittämisestä on Jokisipilän mukaan vakava syytös.

Tapaus testaa hallituksen yhteisrintaman pitävyyttä. Eduskuntaryhmien johtajat saattavat päätyä julkisuuteen taittamaan peistä, onko yhteiseen hallitusohjelmaan sitouduttu riittävästi.

Jokisipilä huomauttaa hallituskoalition olevan muutenkin kireällä muun muassa ympäristöasioihin liittyvien eriävien näkemysten takia.

– Tässä on ainekset olemassa kovaankin riitelyyn. Jää nähtäväksi, miten tämä hoidetaan, sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Jokisipilä.

Yrttiahon kritiikin käsittely saattaa muodostua eräänlaiseksi ennakkotapaukseksi, joka jatkossa määrittää herkkyyttä vastaaviin irtiottoihin hallituksen riveistä.

Lue lisää: