Nousukauden huono puoli: Hämeessäkin pulaa ammattilaisista

Hämeen ELY-keskus on listannut ammatteja, joiden tekijöistä on pulaa. Koko Hämeen alueella tällaisia ammattikuntia on 12.

Hämeen maakunta (hist.)
Kuluneet työrukkaset lojuvat nurkassa.
Jouni Tanninen / Yle

Lähihoitajia, erityisopettajia, koneistajia ja useita muitakin ammattilaisia on vaikea löytää töihin Hämeessä. Hämeen Elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksen mukaan ammatteja, joiden tekijöistä on pulaa. Koko Hämeen alueella on 12. Aiemmassa puolen vuoden takaisessa arviossa näitä ammatteja oli vain kolme.

Työvoiman tarjonnasta kertovat tilastot näyttävät selkeästi laskukauden ja nousukauden vaikutukset.

Hämeen ELY-keskuksen julkistama tilasto alkaa vuodesta 2012. Tuosta vuodesta aina vuoden 2016 loppuun asti oli hyvin harvoista ammattilaisista pulaa. Sen sijaan ylitarjontaa oli kymmenillä aloilla.

Vuoden 2017 alussa tilanne kääntyi päälaelleen. Siitä lähtien ammatteja, joiden tekijöistä on pulaa, on ollut enemmän kuin ammatteja, joissa on tarjontaa likaa.

Lähes parin vuoden ajan ELY-keskus on kirjannut yli neljäkymmentä ammattiryhmää, joista on pulaa ainakin osassa Hämettä. Ammattilaisten vaje vaihtelee seutukunnittain. Osaajien saaminen on vaikeinta Lahden seudulla ja helpointa Forssan seudulla.

Työttömyysluvut selittävät vain osan ammattilaispulasta. On ymmärrettävää, että työttömyyden vaivaamalla Forssan seudulla on kohtuullisen helppoa löytää ammattilaisia. Seutukunnan keskuskaupungissa Forssassa työttömysaste on 9,3.

Sen sijaan Lahden seudun vaikeaa työvoimapulaa on hankala selittää. Lahdessa nimittäin työttömyysaste on 12,5 eli koko Hämeen korkein.