1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pohjavesi

Pohjavesivarastot vähissä ja järvien pinta alhaalla: Kaivot tyhjenevät ja laivojen kevennettävä lastia

Pienehköillä pohjavesialueilla vedenpinta on paikoin puolesta metristä metriin alempana kuin tavallisesti.

Kallaveden vedenpinta on tavanomaista selvästi alempana. Arkistokuva. Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Pohjavesien ja järvien pinnat ovat selvästi tavanomaista alemmalla tasolla. Esimerkiksi Kallaveden vedenpinta on 25 senttiä ajankohdan keskimääräistä arvoa alempana. Se vaikuttaa Pohjois-Savon ely-keskuksen vesitalousasiantuntijan Ilkka Maksimaisen mukaan
jo laivaliikenteeseen.

– Syväväylän suurimmat laivat joutuvat keventämään lastia. Veneilijät puolestaan joutuvat varomaan kiviä, joiden yli runsasvetisempinä vuosina on voinut huoleti ajaa.

Varkauden alapuolella likimain Saimaan tasossa olevan Haukiveden pinta on puolestaan laskenut kuukaudessa 20 senttiä. Sen pinta on nyt 27 senttiä tavanomaista alempana. Myös säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä Pielaveden Iisveden ja Hankaveden pinnat ovat 25–30 senttiä alle keskimääräisen tason.

– Jos kyse ei ole padotusta järvestä, niin sen veden pinta on tavanomaista alempana, Maksimainen kiteyttää.

Lisäksi pohjavesivarastot ovat edelleen vähissä Pohjois-Savossa. Isoilla pohjavesialueilla tilanne on vielä kohtuullisen hyvä, pienehköillä heikompi. Niissä pohjaveden pinta on paikoin puolesta metristä metriin keskimääräistä alempana.

Kuivuus heijastuu Maksimaisen mukaan jo jonkin verran vesilaitosten vedenottamoihin ja yksityistalouksien kaivot saattavat olla tyhjillään.

– Vettä kyllä riittää isoilla vesihuoltolaitoksilla, mutta veden pinta voi olla alentunut. Kaivojen suhteen tilanne on toisin, ne voivat olla paikoin täysin kuivuneet.

Tilanteen paraneminen vaatii runsaita ja jatkuvia sateita.