Hyppää sisältöön

Helsingin pelastuskoulu sai jatkoluvan kesään 2023 saakka

Määräaikaisella toimiluvalla saadaan lisäaikaa pelastuskoulutuksen uudistuksen suunnitteluun.

Sisäministeriöllä on aikeissa uudistaa pelastustoimen koulutus kokonaisuudessaan. Kuva: Yle/ Christoffer Gröhn

Sisäministeriö on myöntänyt Helsingin pelastuskoululle jatkoluvan kesään 2023 saakka. Jatkolupa koskee sekä pelastajatutkintoon että alipäällystötutkintoon johtavaa pelastusalan ammatillista koulutusta. Viimeiset opiskelijat otetaan sisään syksyn 2021 aikana.

Sisäministeriön tiedotteessa kerrotaan, että suomalaisten turvallisuuden takaamisen yksi keskeisimmistä haasteista on pelastusalan henkilöstömäärän riittävyys.

– Myönnetty määräaikainen toimilupa auttaa varmistamaan, että pelastajia ehditään kouluttaa riittävästi tulevien vuosien tarpeisiin, sisäministeri Maria Ohisalo kertoo tiedotteessa.

Helsingin kaupunki vastaa koulutuksen kustannuksista.

Kuopiossa kaivataan tietoa vaikutuksista

Pelastusopiston rehtori Mervi Parviaisen mukaan sisäministeriön tuoreen päätöksen sisältö ei ollut yllätys, mutta tieto siitä tuli yllättäen.

– Me emme tienneet asian valmistelusta eikä Pelastusopiston edustajia ollut tähän osallistettu.

Parviaisen mukaan Kuopiossa kaivataan nyt pikaisesti tietoa siitä, miten Helsingin pelastuskoulun jatko vaikuttaa Pelastusopiston toimintaan.

– Meidän on saatava tietää mahdollisimman pian, kuinka paljon tammikuussa alkavalle kurssille otetaan opiskelijoita. Me olemme suunnitelleet sen niin, että kurssikoko kasvaa.

Sisäministeriöstä kerrotaan Ylelle, että tarkat opiskelijamäärät selviävät ensi viikolla.

Suurin osa Suomen pelastajista koulutetaan Pelastusopistossa Kuopiossa.

46 vuotta pelastushenkilöstön koulutusta

Helsingin Pelastuskoulu on kouluttanut pelastushenkilöstöä jo 46 vuotta. Pelastuskoulun toimilupa peruutettiin marraskuussa 2018 Sipilän hallituksen valmisteleman maakuntauudistuksen kylkiäisenä. Jos maakuntauudistus olisi toteutunut, pelastustoimen koulutus ei olisi enää kuulunut maakunnan tehtäviin.

Määräaikaisella toimiluvalla saadaan nyt lisäaikaa käynnistyvän pelastuskoulutuksen uudistuksen valmisteluun. Samalla pyritään turvaamaan resurssien riittävyys siirtymäaikana.

– Pelastusopiston koulutusmääriä nostetaan jo ensi vuonna, jotta ympäri Suomen vaivaavat rekrytointihaasteet saataisiin ratkaistua, pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka kertoo.

Sisäministeriön mukaan esitys pelastusalan koulutusmääristä ja -tasosta tehdään vuoden 2022 loppuun mennessä.

.
.