Seitsemän hukkui pakolaisveneen kaaduttua Egeanmerellä –kreikkalaistietojen mukaan kuolleet turkkilaisia

Tuhannet Turkin kansalaiset ovat viime vuosina paenneet maasta.

Turkki
Laivoja lähdössä merelle.
Euroopan rajavalvontaviraston Frontexin valvontaoperaatiossa palvelevat alukset osallistuivat pelastusoperaatioon Egeanmerellä. Arkistokuvassa Frontexin saksalaisaluksia Samoksen lähellä.CHhristian Charisius / EPA

Kreikassa seitsemän ihmistä on hukkunut Turkista Chioksen saarelle pyrkineen moottoriveneen kaaduttua. Veneessä oli 19 ihmistä. Muun muassa kreikkalaisen Kathimerini-lehden (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan kuolleet olivat Turkin kansalaisia. Hukkuneiden joukossa on viisi lasta, joista pienin oli sylivauva.

Pakolaisten ja siirtolaisten tulo Turkista Kreikkaan on viime kuukausina kiihtynyt korkeimmalle tasolle sitten vuoden 2016. Suurin osa tulijoista on Eurooppaan pyrkiviä afganistanilaisia ja syyrialaisia. Turkissa asenteet pakolaisia kohtaan ovat kiristyneet ja tämä ajaa ihmisiä jatkamaan pakomatkaansa.

Pakolaisten joukossa Turkin kansalaisia

Turkista Kreikkaan tulevien ihmisten joukossa on myös Turkin kansalaisia, jotka pakenevat presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallintoa. Tulijat ovat useimmiten kurdeja tai vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä syytetyn imaami Fethullah Gülenin seuraajia.

Monet Turkin kansalaiset ovat aiemmin poistuneet maasta virallisia reittejä pitkin väärennetyillä asiakirjoilla, tai käyttäen turvallisempana pidettyä reittiä pohjoisempana Kreikan ja Turkin rajan muodostavan Evrosjoen yli.

Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston EASO:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Euroopan unioniin on tämän vuoden ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana tullut vajaat 15 000 turvapaikanhakijaa Turkista.

Lue lisää:

Yhä useampi pakenee Turkin puhdistuksia: terroristiksi leimattu pormestari sai turvapaikan Suomesta

Kreikan saarilla pakolaisleirit ovat ratkeamispisteessä: Ihmisiä nukkuu taivasalla ja pulaa on kaikesta

Lähteet: Reuters, AP