Turun kaupungin Arkea ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin – vaihtaa tuhannen työntekijänsä työehtosopimukset halvempiin

Monipalveluyritys ilmoittaa pyrkivänsä ratkaisun avulla turvaamaan työpaikat ja palvelut.

työehtosopimukset
Kouluruokaa
Arkea tuottaa muun muassa ruokapalveluja kouluihin Turussa. Arkistokuva.Liisa Kallio / Yle

Taloudellisiin vaikeuksiin joutunut turkulainen monipalveluyritys Arkea ilmoittaa vaihtavansa työehtosopimusta. Arkean pääomistaja on Turun kaupunki.

Arkea ilmoittaa pyrkivänsä ratkaisun avulla turvaamaan työpaikat ja palvelut. Työehtosopimusta vaihtamalla tavoitteena on saada aikaan kustannussäästöjä.

– Tilanne on taloudellisesti haastava ja tavoitteena on pelastaa sekä yhtiö että työpaikat, sanoo Arkean toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi.

– Haemme vähintään miljoonan euron kustannussäästöjä pitemmällä tähtäimellä. Eli haemme merkittäviä kustannussäästöjä.

Toimitusjohtajan mukaan yhtiön taloudelliseen tilanteeseen on vaikuttanut monta eri asiaa, joista yksi on se, että yhtiöstä irtaantui vuodenvaihteessa Kaarea Oy:ksi nimetty yhtiö.

– Se vei meiltä aika paljon resursseja ja siinä vaiheessa Arkea jäi ehkä liian vähälle huomiolle. Tällöin osittaisjakautumisen seurauksena osa sopimuksista ja henkilökunnasta siirtyi toiseen yhtiöön.

Uusi työehtosopimus voimaan ensi huhtikuussa

Tiedotteen mukaan yhtiössä noudatetut työehtosopimukset vaihtuvat matkailu- ja ravintolapalvelut (MaRa) työehtosopimukseen ja Kiinteistötyönantajien (KITA ry:n) työehtosopimukseen.

Uusi työehtosopimus astuu voimaan ensi vuoden huhtikuussa. Toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi kertoo, että työntekijöiden peruspalkkoihin ei ole tulossa muutoksia.

– Suurimmat muutokset on esimerkiksi vuosiloman pituus. Meillä on vanhassa työehtosopimuksessa pitkät vuosilomaedut ja sanotaanko lyhyesti, että samalla palkalla joutuu nyt vähän enemmän tekemään töitä.

Arkean henkilökunnalle yhtiön päätös tuli täytenä yllätyksenä. Pääluottamusmiehet Maiju Sinisalo ja Matti Kaskinen kertoivat vastanneensa perjantai-iltapäivällä lukuisiin huolestuneilta työntekijöiltä tulleisiin puheluihin. Mahdollisista jatkotoimista työntekijät päättävät ensi viikon aikana.

Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen kertoo tiedotteessa Turun pidättäytyvän omistajatuloutuksistaan, kunnes yhtiön taloudellinen tilanne on saatu vakiinnutettua.

Arkea tuottaa ruoka-, siivous-, toimitila-, kiinteistönhoito- ja talotekniikkapalveluja. Arkea työllistää noin tuhat ihmistä.

Viimeksi heinäkuussa Arkea hävisi Turun hyvinvointitoimialan kymmenen miljoonan euron ruokapalvelusopimuksen Fazerille.

Voit keskustella aiheesta kello 20:een saakka.

Lue lisää:

Turun hyvinvointitoimialan ruokapalvelut tuottaa jatkossa Fazer Food Services – Turun oma Arkea Oy hävisi tarjouskilvan