Hyppää sisältöön

Laura Yli-Perttulan e-pillerit loppuivat apteekeista ja kovat kivut palasivat – lääkkeiden saatavuushäiriöitä ennätysmäärä

Toimitushäiriöitä on ollut muun muassa verenpaine- ja mielialalääkkeissä, e-pillereissä ja antibiooteissa. Lääkityksen vaihtaminen korvaaviin lääkkeisiin ei välttämättä onnistu ongelmitta.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Laura Yli-Perttulan arki muuttui alkusyksystä, kun hyväksi todetut e-pillerit loppuivat apteekeista kokonaan. Vuosia sitten Yli-Perttulaa kiusanneet kuukautiskrampit palasivat, kun hän joutui vaihtamaan e-pillerivalmistetta ja hormonitasapaino kehossa muuttui.

– Ilman e-pillereitä kärsin ihan sietämättömistä kuukautiskivuista. Reilun viikon ajan en välttämättä pysty tekemään töitä lainkaan.

Lääkkeiden saatavuushäiriöitä on kirjattu enemmän kuin aiempina vuosina. Tähän mennessä häiriöitä on kertynyt noin 1 300, mikä on lähes 100 enemmän kuin viime vuonna. Saatavuushäiriö tarkoittaa sitä, että lääkevalmistetta ei ole saatavilla apteekeista lainkaan.

– Saatavuushäiriöt ovat lisääntyvä, eurooppalainen ongelma. Tämä suuntaus on ollut jo useamman vuoden nähtävissä, sanoo Fimean jaostopäällikkö, yliproviisori Johanna Linnolahti.

Myös Pinja Rahikaisen lapsettomuushoidot olivat joutua katkolle, kun rintasyöpäänkin käytetty lääkeaine, letrotsoli, loppui apteekeista.

E-pillerit mahdollistavat Lauralle normaalin elämän

Laura Yli-Perttula on syönyt Zoely-nimisiä e-pillereitä viisi vuotta. Pillerit on todettu hänelle sopiviksi, ja kivuliaat kuukautiskivut ovat loppuneet lähes kokonaan. Lääkkeen saatavuushäiriöt alkoivat kesällä, ja niitä on lupailtu apteekkeihin jo useampaan otteeseen.

Zoelyn tilalle saadut pillerit ovat saaneet Yli-Perttulan kuukautiskivut palaamaan. Herkkävatsaisena hän on yrittänyt välttää kipulääkkeiden käyttöä.

– Ihmiset tuntuvat unohtavan, että e-pillereitä syödään moneen muuhunkin syyhyn kuin ehkäisyyn. Minulla ne ovat sitä varten, että pystyn elämään kokonaisen kuukauden normaalia elämää, enkä joudu ottamaan viikon sairaslomaa kipujen takia.

Tämänhetkisen tiedon mukaan pillereitä on saatavilla loka-marraskuun vaihteessa.

– Ensimmäisen viikon aikana tuli käsittämättömät krampit. Olen vielä toiveikas, mutta voi olla, että nämä uudet pillerit eivät sovi minulle. En kuitenkaan uskalla kokeilla muutakaan, koska esimerkiksi kierukan poistaminen on monimutkaista, jos se ei sovikaan minulle, Yli-Perttula sanoo.

Toimitushäiriöitä on ollut muun muassa verenpaine- ja mielialalääkkeissä, e-pillereissä ja antibiooteissa. Lisäksi monet allergia-, kipu-, kuume-, ja hiivatulehduslääkket ovat loppuneet apteekeista.

Taustalla kansainvälinen ongelma

Saatavuusongelmat ovat jatkuneet kesän jälkeen. Muutama viikko sitten apteekeista vedettiin pois närästyslääkkeitä epäpuhtauksien takia. Fimean yliproviisori Linnolahden mukaan saatavuusongelmat ovat monen asian summa.

– Tämä on moniulotteinen ongelma ja toimenpiteet ovat haastavia, kun eri Euroopan maissa on erilaiset ongelmat. Meillä Suomessa suurin syy on tuontiriippuvuus.

Linnolahden mukaan 80–90 prosenttia Suomessa käytetyistä lääkkeistä tulee tuontina ulkomailta. Lääketeollisuuden tuotantoketjut ovat pitkiä, ja lääkettä saattaa valmistaa vain yksi tehdas, jolloin tuotannolliset ongelmat vaikuttavat koko maailmaan.

Tähän mennessä saatavuushäiriöitä on kirjattu lähes 1 300. Kuva: Kerttu Kamula / Yle

Ongelmia myös lapsettomuushoidoissa: "Iski kyllä paniikki"

Saatavuusongelmat aiheuttavat lisätöitä terveydenhuollon ammattilaisille, kun potilaille joudutaan etsimään korvaavia lääkkeitä. Useille lääkkeille on olemassa rinnakkaisvalmisteita, mutta aina korvaavaa lääkettä ei ole tai se ei sovi potilaalle.

Lapsettomuushoidoissa kaksi vuotta ollut Pinja Rahikainen joutui kesällä etsimään hoidoissa käytettyä letrotsolia hoidoissa käyviltä tuttaviltaan. Näin hoitoja pystyttiin jatkamaan aikataulussa.

– Ajattelin, että ihan sama, kyselen ne lääkkeet keneltä tahansa, ettei hoitoon pääseminen viivästy tämän takia.

Vastaavia lääkkeitä ei ole, joten Rahikaisen hoidot olisivat joutuneet tauolle saatavuusongelmien takia.

– Iski kyllä paniikki. Lapsettomuushoidot ovat muutenkin sellaisia, että jatkuvasti odotetaan jotakin; uutta kiertoa, tulosta tai verikoetta. Tämän takia en halunnut enää jäädä ottamaan. Puhutaan niin isosta asiasta, että kyllä siinä tuli pelko, että lääkkeet loppuvat.

Fimea on saanut saatavuushäiriöistä useita huolestuneita yhteydenottoja. Sekä viranomaiset että päättäjät tekevät koko Euroopassa töitä saatavuusongelmien ratkaisemiseksi, sanoo Fimean yliproviisiori Linnolahti.

– Jossakin kohtaa se kamelin selkä katkeaa. Ei ole olemassa sellaista yhtä ratkaisua. Mitään suurta muutosta ei ole tiedossa tulevaisuutta koskien, joten ilmoitusten lukumäärässä tuskin tapahtuu merkittävää muutosta suuntaan tai toiseen.

.
.