Henkilöstö ei sulata hyvinvointiyhtymän lomautuksia – työntekijöillä huoli jaksamisesta ja potilasturvallisuudesta

Yhtymän johto vakuuttaa, että potilasturvallisuutta seurataan koko ajan.

Lomautukset ja irtisanomiset
Sairaalan käytävä.
Hyvintointiyhtymä suunnittelee koko henkilöstön lomautuksia.Emilia Malin / Yle

Henkilöstö vastustaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän lomautussuunnitelmia ja on huolissaan potilasturvallisuudesta.

Noin 2 500 työntekijää edustavan Tehyn pääluottamusmies Kati Keränen sanoo, että työntekijät ovat ottaneet lomautussuunnitelmat vastaan järkyttyneinä.

Keränen huomauttaa, että mitoitukset potilastyössä ovat jo nyt aivan minimissään.

– Jos nyt vielä nipistetään henkilökunnasta ja päälle tulevat vielä lomautukset, herää kysymys mitä jätetään tekemättä ja kuka vastaa potilasturvallisuudesta.

Keräsen mukaan henkilöstöä ei ole kuultu riittävästi yt-neuvottelujen aikana. Keränen sanoo, että henkilöstön edustajille ei jää riittävästi aikaa käsitellä lomautuksia koskevaa materiaalia.

– Materiaali on luvattu toimittaa meille maanantaina. Työnantajan haluaa yt-neuvottelut päätökseen torstaina, joten meille jäisi vain kaksi päivää aikaa selvittää henkilöstön näkemyksiä. Tilanne on käsittämätön.

Toimitusjohtaja: Kaikki voitava on tehty

Yhtymän toimitusjohtajan Marina Erholan mukaan työnantaja on tehnyt kaiken voitavansa työntekijöiden kuulemisessa yt-neuvottelujen aikana.

Erhola sanoo, että työnantajaosapuoli kertoi lomautuskeinosta jo neuvotteluesityksessä ja varmensi viikko sitten ottavansa keinon käyttööön. Suunnitelmaa tarkennettiin torstaina.

Suunnitelmien mukaan koko henkilöstöä koskevat lomautukset järjestettäisiin tammi-syyskuun aikana ensi vuonna.

Lomautuksien kesto olisi joko seitsemän tai 14 päivää tehtävästä riippuen. Yhtymästä kuitenkin kerrotaan, että toimialoilla on paljon toimintoja ja ammattiryhmiä, joiden kohdalla lomautuksia ei voida toteuttaa.

Erhola sanoo, että potilasturvallisuusasiat otetaan vakavasti ja muutokset viedään läpi potilaita vaarantamatta.

– Potilasturvallisuutta seurataan koko ajan. Sitä varten on olemassa valmiit järjestelmät.

Työnantajaosapuoli pyrkii päättämään yt-neuvottelut ensi viikon torstaina. Henkilöstön mukaan neuvotteluja ei voida vielä päättää.

Pääluottamusmies: "Omistajakunnat kriisiyttävät yhtymän"

Tehyn pääluottamusmies Kati Keränen sanoo, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talousongelmien juurisyyt ovat omistajakunnissa, jotka rahoittavat yhtymää.

Muun muassa negatiivisen väestökehityksen vuoksi kuntien verotulot ovat hyvin rajalliset.

– Meille on tullut tunne, että omistajakunnat ovat kriisiyttäneet hyvinvointiyhtymän. Omissa talousvaikeuksissaan olevat kunnat haluavat välttää joutumasta kriisikunniksi. Omistajakunnilla olisi hyvä miettiä, mitä palveluita tarvitaan, Keränen sanoo.

Lue myös: Lahden ammattikorkeakoulun sote-alan opiskelijat ovat huolissaan tärkeän harjoittelupaikkansa säästöpaineista