Luunmurtumille altistavan osteoporoosin hoito voi jäädä pelkän reseptin varaan – enemmistö ei ole saanut tärkeää elintapaohjausta

Luustoliiton potilaskyselyn vastaajista kaksi kolmasosaa ei ole saanut ohjausta ravitsemukseen tai liikuntaan. Puolelta puuttuu hoitosuunnitelma.

osteoporoosi
Laura Degerstedt Karkkilan Pyhäjärven rannalla.
Kävelylenkit kuuluvat osteoporoosia sairastavan 30-vuotiaan Laura Degerstedtin arkeen. Mårten Lampén / Yle

Osteoporoosia sairastaa noin 400 000 suomalaista. Se on sairaus, joka haurastuttaa luustoa tavallista nopeammin ja aiheuttaa jopa 40 000 luunmurtumaa vuodessa.

Luustoliiton potilaskyselyn perusteella osteoporoosin hoidossa olisi parantamisen varaa.

– Saattaa olla, että potilas saa luulääkehoidon, reseptin. Mutta hänelle ei kerrotakaan tarkemmin, mikä osteoporoosi on sairautena ja mitä hänen itse täytyy tehdä, Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm sanoo.

Lääkkeiden lisäksi esimerkiksi ravitsemuksella ja sopivalla liikunnalla on kuitenkin merkitystä osteoporoosin hoidossa. Luunmurtumien välttäminen on tärkeää.

Luustoliiton potilaskyselyn 800 vastaajasta kaksi kolmasosaa kertoo, ettei ole saanut ohjausta ravitsemukseen tai sopivaan liikuntaan. Vielä suurempi osa, lähes neljä viidestä, ei ole saanut tietoa kaatumisen ehkäisemisestä.

Puolet kyselyyn vastanneista potilaista kertoo, ettei heille ole tehty hoitosuunnitelmaa. Monelta puuttuu myös vertaistuki.

Osteoporoosin hoidon lisäksi myös sairauden tunnistaminen on välillä ongelmallista.

– Ihmisellä saattaa olla useita murtumia, ja hän joutuu itse sanomaan, että nyt olisi syytä katsoa luuston kunto, Ansa Holm sanoo.

"Suoraan ammattilaisilta on saanut aika vähän tietoa"

30-vuotias osteoporoosia sairastava Laura Degerstedt kertoo hankkineensa itse suuren osan sairautta koskevasta tiedosta. Potilasyhdistyksen hän löysi sattumalta.

– Suoraan ammattilaisilta on saanut aika vähän tietoa, Laura Degerstedt sanoo.

Degerstedtilla todettiin vuosi sitten osteopenia, osteoporoosin esiaste. Silloin päkiän kivun syyksi selvisivät murtumat varpaissa ja luuntiheysmittauksessa näkyi luun haurastumista. Alkuvuodesta, lantiorenkaan rasitusmurtuman jälkeen, diagnoosiksi tuli osteoporoosi.

Laura Degerstedt Karkkilan Pyhäjärven rannalla.
Laura Degerstedtilla todettiin vuosi sitten osteoporoosin esiaste, osteopenia. Diagnoosi muuttui myöhemmin osteoporoosiksi. Mårten Lampén / Yle

Osteoporoosiin sairastumista kolmekymppisenä on ollut välillä vaikeaa hyväksyä.

– Kun lantiorenkaan murtuma selvisi, ajattelin ensin, voinko enää tehdä mitään. On kuitenkin ollut tärkeää, että olen saanut itsellenikin osoituksen siitä, että vaikka luut ovat heikommat, voin toimia normaalisti, hän sanoo.

Degerstedtille merkittävää apua on tullut fysioterapiasta, jonne hän pääsi kuntouttamaan lantiorenkaansa murtumaa. Fysioterapeutin kautta hän on saanut tietoa myös liikunnan merkityksestä hoidossaan.

Tällä hetkellä hän vahvistaa lihaskuntoaan ja pystyy käymään reippailla kävelylenkeillä. Kipu muistuttelee itsestään, mutta tällä hetkellä arkielämä töineen ja opiskeluineen sujuu. Hänelle tärkeää on ollut saada luottamus omaan toimintakykyyn.

– Siihen, että osteoporoosin kanssa pärjää, hän sanoo.

Luustoliitto: Suosituksen mukainen hoito ei kaikilla alueilla toteudu

Osteoporoosiin voivat sairastua kaikenikäiset, sekä naiset että miehet. Sen syntyyn voivat vaikuttaa perinnöllisen alttiuden lisäksi sairaudet tai lääkitykset. Suurin sairastumisriski on vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, sillä estrogeenituotannon väheneminen kiihdyttää luumassan menetystä.

Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holmin mielestä osteoporoosin hoitoa ohjaava Käypä hoito -suositus (siirryt toiseen palveluun) on Suomessa kunnossa. Ongelmana on hänen mukaansa se, ettei suosituksen mukainen hoito kaikilla alueilla käytännössä toteudu.

– Meillä on tosi hyvä hoitosuositus ja sitä päivitetään parhaillaan. Hoitosuositus on kunnossa, ja kun sitä toteutettaisiin, hoito toteutuisi Suomessa hienosti. Ikävä kyllä tällä hetkellä niin ei kaikilla alueilla ole, Ansa Holm sanoo.

Luustoliiton (siirryt toiseen palveluun) potilaskyselyyn vastasi viime keväänä noin 800 osteoporoosia sairastavaa suomalaista. Valtaosa vastaajista on Luustoliiton jäseniä.