Vuorokausirytmi siirtyy eteenpäin vielä yli 20-vuotiailla – unirytmissä myös maantieteellisiä eroja

Pohjois-Euroopassa nukutaan enemmän ja mennään nukkumaan varhemmin kuin muussa maanosassa.

uni
Nainen nukkuu.
Aiemmin on tiedetty, että unen ajoitus viivästyy nuoruudessa. Nyt selvisi, että ilmiö jatkuu vielä yli kaksikymppisenä.AOP

Yli 20-vuotiailla vuorokausirytmi siirtyy eteenpäin, selviää kansainvälisestä tutkimuksesta. Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan 16–24-vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten vuorokausirytmi siirtyy myöhemmäksi, minkä jälkeen unen ajoitus taas aikaistuu.

– Mielenkiintoinen löydös oli, että vuorokausirytmi siirtyy eteenpäin vielä yli 20-vuotiaillakin. Aiemmin on tiedetty, että unen ajoitus viivästyy nuoruudessa. Tässä tutkimuksessa korostui hyvin se, kuinka pitkälle aikuisuuteen tämä todella jatkuu, kertoo tutkijatohtori Liisa Kuula Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimuksessa seurattiin yli 17 000:n eri puolilla maailmaa asuvan 16–30-vuotiaan nukkumistottumuksia kahden viikon ajan. Tutkimuksen pohjana käytettiin tutkittavien omia älyrannelaitteita, joiden keräämille tiedoille he olivat antaneet käyttöluvan tutkimuksiin.

– Erilaisten rannelaitteiden data tulee olemaan tulevaisuudessa merkittävä tutkimusten lisämateriaalin lähde, Kuula arvioi STT:lle.

Unirytmissä ja unen kestossa maantieteellisiä eroja

Tutkimuksessa havaittiin eroja eri käyttäjäryhmien unirytmin ja unen keston välillä. Naiset nukkuivat miehiä enemmän ja menivät myös miehiä aiemmin nukkumaan.

Maanosittain tarkasteltuna myöhäisin unirytmi oli Lähi-idässä ja aikaisin Oseaniassa. Pisintä unta nukuttiin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ja lyhyintä Aasiassa.

Maantieteelliset erot ovat suhteellisen pieniä, ja ne ovat aiempien tutkimuksen mukaisia. Unen tarve ei vaihtele paljoakaan kulttuurista toiseen, mutta eroja syntyy siinä, kuinka paljon nukkumiselle annetaan aikaa, Kuula sanoo.

Eroja näkyy myös Pohjois- sekä Keski- ja Etelä-Euroopan välillä. Pohjoisessa nukutaan muita enemmän ja mennään nukkumaan vähän muita varhaisemmin.

– Erot eivät ole suuria, mutta tällaisen trendin voi nähdä.