1. yle.fi
  2. Uutiset

Greta Thunberg kohtaamastaan vihasta: Voisin käyttää kaiken aikani salaliittoteorioiden kumoamiseen, mutta ne eivät silti loppuisi

Thunberg paljastaa Skavlan-ohjelmassa pitävänsä kovaa kuria mukanaan matkustavalle isälleen.

Greta Thunberg
Greta Thunberg kyltti kainalossaan.
Greta Thunberg osallistui perjantaina Fridays For Future -tilaisuuteen Kanadan Montrealissa. Valerie Blum / EPA

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on kertonut arjestaan ilmastoliikkeen kansainvälisenä keulakuvana norjalaisen Skavlan-ohjelman haastattelussa.

Thunbergin mukaan tuntuu epätodelliselta, että ihmiset tunnistavat hänet kaikkialla, haluavat keskustella ja ottaa yhteiskuvia. Suuri huomio voi ajoittain tuntua raskaalta, mutta Thunberg sanoo käyttävänsä sen hyväkseen valistaakseen ihmisiä.

Ohjelmassa Thunberg kertoo YK:ssa pitämänsä tunteikkaan puheen valmistelusta ja sanoo tarkastuttaneensa puheensa ilmastotutkijoilla, jotta faktat varmasti pitävät paikkansa. Hän yllättyi itsekin siitä, kuinka tunnelatautunut hänen puheestaan tuli.

– Kun tulin lavalle ja aloin puhua, kaikki tuli vain ulos.

Thunberg toistaa haastattelussa useita kertoja aiemmin sanomansa viestin alentuvasti nuoriin ilmastoaktivisteihin suhtautuville aikuisille.

– Älkää kuunnelko meitä, kuunnelkaa tutkijoita.

Greta Thunbergin kasvot mielenosoittajan kyltissä.
Greta Thunbergistä on tullut ilmastoliikkeen keulakuva ja hänen kasvonsa tunnistetaan kaikkialla. Lontoossa syyskuun 20. päivänä järjestetyssä mielenosoituksessa Greta Thunberg esiintyi kyltissä. AOP

"Isä on kotona lapsi"

Thunberg kertoo ohjelmassa suhtautumisestaan itseensä kohdistuvaan vihaan ja epäilyihin siitä, että kaikenlaiset taustavoimat hyödyntävät häntä.

– On ärsyttävää, että ihmiset käyttävät aikaansa sellaiseen sen sijaan, että tekisivät jotain hyödyllistä. Voisin käyttää kaiken aikani salaliittoteorioiden kumoamiseen, mutta ne eivät silti loppuisi.

Hän paljastaa haastattelussa myös pitävänsä kovaa kuria mukanaan maailmalla matkaavalle isälleen Svante Thunbergille.

– En usko, että isä haluaa seurata minua matkoilla, mutta se on hänen velvollisuutensa isänä.

– Minä päätän. Isä on kotona lapsi. Minä komennan häntä siivoamaan, Greta Thunberg tokaisee.

Hän kertoo, ettei osta itse mitään ja hän on kieltänyt isäänsäkin ostamasta mitään. Toisaalta hänellä ei ole tarvettakaan hankintoihin.

Arnold Schwarzenegger on luvannut lainata minulle sähköautoaan.

Haastattelu on katsottavissa Yle Areenassa.

Lisää aiheesta:

Ilmastolakkoilijat valtaavat kaupunkien kadut eri puolilla maailmaa – Katso videolta, kun miljoonat nuoret vaativat päättäjiltä toimia

Pahvilaatikon päältä parrasvaloihin – Miksi Greta Thunberg vetää puoleensa setäraivoa?

Trump pilkkasi Greta Thunbergiä, ilmastoaktivisti näpäytti takaisin ottamalla Trumpin kommentit Twitter-luonnehdintaansa

Pekka Juntin kolumni: Minua ei kiinnosta, miten Greta Thunberg jaksaa

Lue seuraavaksi