1. yle.fi
  2. Uutiset

Havaijilla protestit viivästyttäneet jättiteleskoopin rakennusprojektia

Alkuperäisasukkaat vastustavat maailman suurimman peiliteleskoopin rakentamista, sillä se peittäisi heidän pyhänä pitämänsä tulivuoren.

Havaiji
Vuorenhuippuja ja niillä avaruusteleskooppeja
Keckin observatoriolla on lukuisia teleskooppeja Mauna Kealla. Nyt myös tulivuoren huipulle halutaan rakentaa suuri teleskooppi.University of Hawaii

Havaijin Big Islandilla kiistellään suunnitelmista rakentaa suuri teleskooppi nukkuvan tulivuoren huipulle.

Jo kuukausien ajan sadat protestoijat ovat estäneet rakennustöiden aloittamisen Mauna Kea -tulivuorella, jota saaren alkuperäisasukkaat pitävät pyhänä.

Polynesialaisen perimätiedon mukaan Mauna Kean huippu on paikka, jossa maa ja taivas, äiti ja isä, kohtasivat ja loivat koko ihmiskunnan. Tähtitieteilijöille samainen paikka on Tyynenmeren alueen korkein kohta. Sen ympärillä taivaat ovat selkeämmät ja pimeämmät kuin missään muualla koko maapallolla.

30-metrisen teleskoopin rakennustöiden piti alkaa jo vuonna 2015, mutta paikallisten asukkaiden vastustus on viivästyttänyt projektia kerta toisensa jälkeen.

Tutkijoiden mukaan uusi teleskooppi pystyisi tarjoamaan huomattavasti tarkempia kuvia avaruuden kaukaisimmista osista kuin Hubble-avaruusteleskooppi.

– Tämä tilanne on viivästyttänyt rakentamisen aloittamista vuosia, arvioi ranskalainen tähtitieteilijä ja hankkeen vetäjä Christophe Dumas uutistoimisto AFP:lle.

Mielenosoittajia kyltteineen.
Myös Las Vegasissa vastustettiin Havaijille kaavailtua teleskooppia heinäkuussa.AOP

Teleskooppi hyvä, paikka huono?

Teleskoopin vastustajat eivät perustele kantaansa ainoastaan uskonnollisella mytologialla. Heidän mukaan 1,4 miljardin dollarin rakennushanke on myös ympäristölle haitallinen.

Protestoijat ovat onnistuneet saamaan puolelleen lukuisia julkisuuden henkilöitä, joilla on juuria Havaijilla.

– Kyse on isommasta asiasta kuin teleskoopista. Kyse on ihmisyydestä ja kulttuurista, Havaijilla varttunut elokuvatähti Dwayne Johnson kommentoi aikaisemmin kesällä.

Havaijilaisten kommentaattoreiden mukaan kiista teleskoopista heijastaa joidenkin alkuperäisasukkaiden kaunaa saariryhmän hyväksikäytöstä siirtomaa-ajalla, uutistoimisto AFP kirjoittaa.

Yksi teleskoopin vastustajista on havaijilainen historiantutkija Jonathan Osorio.Hän korostaa, ettei kyse ole tieteen vastustamisesta vaan siitä, ettei teleskooppia tulisi rakentaa pyhälle maalle.

– Emme vastusta teleskooppeja. Vastustamme niitä Mauna Kealla. Ja niitä on vuorella jo 13 ennestään. Se on tarpeeksi, Osorio kommentoi heinäkuussa Inside Higher Ed -sivustolle. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Riita tulivuoresta: Jättiteleskooppi vastaan havaijilaisten perinneuskonto

Lue seuraavaksi