Hyppää sisältöön

Haitin levottomuudet kiihtyneet – ryöstelevät protestoijat vaativat presidentin eroa

Ainakin neljä ihmistä on kuollut viime päivien väkivaltaisuuksissa.

Protestoija hakkasi vallatun poliisiaseman kattoa Port-au-Princessä 27. syyskuuta. Kuva: Chandan Khanna / AFP

Tuhannet ihmiset protestoivat Haitissa perjantaina vaatien maan presidentin Jovenel Moïsen eroa.

Pääkaupungissa Port-au-Princessä mielenosoittajat valtasivat poliisiaseman sekä hyökkäsivät pankkeihin ja kauppoihin. Poliisi vastasi levottomuuksiin kyynelkaasulla ja laukauksilla.

Poliisiaseman hetkeksi vallanneet protestoijat ottivat rakennuksesta mukaansa kaiken irti lähtevän, kuten peltikaton ja huonekalut.

– Nyt me otamme sen, mitä tarvitsemme kotiemme parantamiseen. Olemme kyllästyneet kastumaan sateen sattuessa, sanoi protestoija Steven Edgard uutistoimisto AFP:lle.

Levottomuudet Haitissa ovat viime viikkoina kiihtyneet ja ainakin neljän ihmisen raportoidaan kuolleen väkivaltaisuuksissa.

Pula polttoaineesta, nousevat hinnat ja syytökset hallinnon korruptiosta ovat ruokkineet viikkoja jatkuneita protesteja, BBC kirjoittaa. (siirryt toiseen palveluun)

Kesäkuussa Haitin korkein hallinto-oikeus julkaisi raportin, jonka mukaan presidentti Moïse on ollut keskeinen toimija Venezuelasta saatujen kehitysapurahojen väärinkäytössä.

Moïse on kiistänyt syytökset korruptiosta ja kieltäytynyt eroamaan tehtävästään. Aikaisemmin tänä vuonna hän sanoi, ettei aio jättää maataan "aseellisten jengien ja huumekauppiaiden haltuun".

Karibianmerellä sijaitseva Haiti on yksi maailman köyhimmistä ja epätasa-arvoisimmista valtioista. Maailmanpankin mukaan noin (siirryt toiseen palveluun) 60 prosenttia maan 11 miljoonasta asukkaista ansaitsee alle 2,40 dollaria päivässä.

Lue lisää:

Haitissa tuhannet mielenosoittajat vaativat presidentin eroa: "Meillä on nälkä, ei ole mitään syötävää" (11.2.2019)