Hyppää sisältöön

"Rento ja myönteinen työtoveri, joka ei puhunut koskaan pahaa kenestäkään" – Arvi Lind ja muut Yle-kollegat kertovat Kari Toivosen olleen erittäin pidetty

Toivonen ja Lind aloittivat Ylen tv-uutisissa samoihin aikoihin 1960-luvun puolivälissä.

Arvi Lind ja Kari Toivonen Yleisradion uutistoimituksessa lokakuussa 2000. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Varhain lauantaiaamuna menehtynyt toimittaja ja uutisankkuri Kari Toivonen oli ystävällinen, kohtelias ja erittäin pidetty työtoveri. Hän ehti työskennellä Ylen uutistoimituksessa lähes 40 vuotta.

– Kari oli kolmannen polven töölöläinen ja tyypillinen Stadin kundi: rento ja myönteinen. Hän opasti minua, maalaispoikaa, pääkaupungin tavoille. Vei squash-hallille, Pihlajasaareen ja Helsinki-klubille. Ei puhunut koskaan pahaa kenestäkään, kertoo vuonna 2004 eläköitynyt pitkän linjan uutisankkuri Arvi Lind, 78.

Toivonen oli yksi uutistoimituksen tarinaniskijöistä ja huumoriveikoista.

Näin muistelee toinen pitkäaikainen työtoveri, vuonna 2009 eläkkeelle jäänyt uutisankkuri ja toimittaja Eva Polttila, 73.

– Muistan Karin aina hauskana ja mukavana, leikkiä laskevana työkaverina. Arvi Lindin kanssa he olivat minun pitkäaikaisimmat työkaverini, kun he aikanaan opiskelijapoikina tulivat tv-uutisiin 60-luvulla.

Toivonen ehti kertoa kansalle esimerkiksi Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta, Estonian uppoamisesta sekä Thaimaan tuhoisasta tsunamista.

– Kun pitkäaikainen uutismies sitten lähtee, niin hän lähtee silloin, kun tulee 25 vuotta Estonian onnettomuudesta, josta hänkin oli kertomassa sinä kyseisenä päivänä.

Kari Toivonen ja Eva Polttila Ylen uutistenlukijoiden ryhmäkuvassa elokuussa 1998. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Määrätietoinen tyyliniekka

Polttilan mukaan työ osasi olla ajoittain hyvin rankkaa, mutta Toivonen jaksoi pitää positiivista tunnelmaa yllä. Hän myös pukeutui aina viimeisen päälle tyylikkäästi.

Suurena Italian ystävänä Toivosella oli runsaasti saapasmaasta hankittuja pukuja ja valtava määrä solmioita, arviolta noin 600 kappaletta.

– Mehän emme tainneet kukaan huomata, kun hän viimeisenä työpäivänään, viimeisen lähetyksen päätyttyä sanoi, että huomasiko kukaan, kun hän tänään vaihtoi jokaiseen lähetykseen eri solmion, Polttila kertoo.

Ylen uutistoimituksessa kesätoimittajana vuonna 1986 aloittanut nykyinen tv-uutisankkuri Marjukka Havumäki allekirjoittaa Toivosen pettämättömän tyylitajun.

Uutisankkureita alettiin meikata vasta 90-luvun alussa ja samalla kiinnitettiin enemmän huomiota pukeutumiseen. Toimituksessa kävi muodin ammattilaisia puhumassa.

– Muistan, miten Kari oli äärettömän närkästynyt siitä, että joku ulkopuolinen ihminen tulisi opastamaan, miten hänen tulee pukeutua. Hänhän oli aina ihan suunnattoman tyylikäs ja huoliteltu.

Nuorena toimittajana Havumäki seurasi ihaillen Toivosen tapaa nimenomaan kertoa uutisia.

– Saattoi kuvitella, miten hän ajatteli sitä ruudun takana olevaa ihmistä, jolle hän kertoo. Ja sitten yleensä lähetyksen lopuksi vielä pieni hymy, niin siitä tuli sellaista lämpöä.

Havumäki muistaa, miten Toivosen aikoinaan tekemä kouluttautumismatka Britannian yleisradioyhtiö BBC:n tiloissa poiki suomalaisille uutisankkureille tuiki tarpeellisen työvälineen: korvanapin.

Läksiäisiin helikopterilla ja pikaveneellä

Ylen uutisissa pitkän uran tehnyt ja pari vuotta sitten Kuntalehden päätoimittajan pestistä eläkkeelle jäänyt Hannu Kataja, 67, oli vuosia Kari Toivosen esimiehenä. Kataja muistaa - monen muun tavoin - Toivosen olleen oiva tarinankertoja.

Lisäksi Kataja kertoo olleensa ainakin pariin otteeseen mukana Kari ja Marjo Toivosen kesämökillä juhlissa, joita Toivoset aika ajoin järjestivät.

– Tällaisen seuraelämän lisäksi matkustaminen oli heille toinen sydäntä lähellä oleva asia. Italian ohella Thaimaa oli yksi suosikkikohde ja siellä oli eräs hotelli, jonka johtaja tuli aina henkilökohtaisesti ottamaan heidät vastaan.

Toivosen jäädessä eläkkeelle vuonna 2005 Kataja oli järjestämässä tämän läksiäisjuhlia, joista muodostui varsin näyttävä tapahtuma. Toivonen lennätettiin helikopterilla satamaan, jossa odotti jo seuraava kulkuväline.

– Kun hän oli merivoimien miehiä, niin olimme saaneet käyttöön tällaisen merivoimien pikaveneen, jolla mentiin aikamoista haipakkaa juhlapaikalle, Kulosaaren Casinolle. Siellä oli koko tv-uutisten organisaatio odottamassa. Siihen aikaan tv-uutisten ansioituneita ihmisiä saatettiin kunniallisesti eläkkeelle, Kataja toteaa.

Lue ja katso lisää:

.
.