CNN: Valkoinen talo pyrki salaamaan myös Trumpin keskustelun Putinin kanssa – käytäntö tiukentui kiusallisten puheluiden vuodettua julki

Washington Postin mukaan Trump sanoi Venäjän ulkoministerille, ettei hän ole huolissaan Venäjän vaalivaikuttamisesta.

CNN:n mukaan salailu aloitettiin, kun julkisuuteen oli vuotanut kiusallisia tietoja Trumpin puhelinkeskusteluista. Donald Trump kuvattiin perjantaina Valkoisessa talossa. Kuva: Yuri Gripas / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käymiä keskusteluja Venäjän ja Saudi-Arabian johtajien kanssa on yritetty salailla, raportoi uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun). Nimettömien lähteiden mukaan virkamiesten pääsyä käsiksi Vladimir Putinin ja kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kanssa käydyistä keskusteluista laadittuihin muistiinpanoihin on rajoitettu.

Yhden lähteen mukaan kruununprinssin kanssa käydystä keskustelusta laadittuja muistiinpanoja ei koskaan annettu virkamiehille, joille ne tavallisesti jaettaisiin. Keskustelu käytiin toimittaja Jamal Khashoggin murhasta nousseen kohun jälkeen. Murhan tilaamisesta on epäilty Saudi-Arabian johtoa.

Trumpin hallinnossa aiemmin työskennelleen CNN:n lähteen mukaan myös ainakin yksi Putinin kanssa käyty keskustelu salattiin tiukasti.

Taustalla kiusallisten puhelujen vuotaminen julki

CNN:n mukaan uusi käytäntö aloitettiin sen jälkeen, kun julkisuuteen oli vuonna 2017 vuotanut kiusallisia tietoja Trumpin käymistä puhelinkeskusteluista Australian pääministerin Malcolm Turnbullin ja Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton kanssa.

Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan Trump tiuski Turnbullille ja vaati Nietoa olemaan julkisuudessa hiljaa siitä, ettei Meksiko aio maksaa maiden väliselle rajalle suunniteltua muuria.

Tällä viikolla Yhdysvalloissa aloitettiin presidentti Trumpiin kohdistuva virkarikostutkinta. Tutkinnan alkulähteenä on Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puhelinkeskustelusta tehty ilmianto.

Trumpin epäillään rikkoneen lakia pyytäessään Zelenskyin apua, jotta demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunterin toimia Ukrainassa tutkittaisiin.

Puhelusta tehdyn ilmiantokirjeen mukaan Valkoisen talon lakimiehet pyrkivät salaamaan Trumpin ja Zelenskyin puhelua koskevat muistiinpanot määräämällä ne siirrettäväksi pois sähköisestä järjestelmästä, johon tällaiset tiedot normaalisti talletetaan.

Washington Post: Trump ei huolissaan vaalivaikuttamisesta

Presidentti Donald Trumpin väitetään sanoneen venäläisille vuonna 2017, ettei hän ole huolissaan Venäjän Yhdysvaltoihin kohdistamasta vaalivaikuttamisesta.

The Washington Post -sanomalehden kolmen nimettömän lähteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trump totesi Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville ja suurlähettiläälle Sergei Kisljakille tapaamisessa Valkoisessa talossa, että Yhdysvallat tekee samalla tavalla muissa maissa.

Trump tapasi venäläiset päivä sen jälkeen, kun hän oli irtisanonut FBI:n johtajan James Comeyn. Lehden mukaan Trump sanoi erottamisen vapauttaneen hänet suuresta paineesta.

Washington Postin lähteiden mukaan tapaamisesta laadittu muistio salattiin siten, että vain korkeimman turvallisuusluokituksen omaavat pääsivät siihen käsiksi.

Lisää aiheesta: