Poliisi ratsasi yhden maailman suurimmista laittoman internetkaupan keskuksista Saksassa – kiinniotot kuin elokuvasta

“Kyberbunkkerin” ylläpitämillä sivustoilla myytiin ja levitettiin huumeita, aseita ja videoita lasten hyväksikäytöstä.

Saksa
Kaksi poliisia seisoo Seis-kyltin vieressä.
Laittomaan kyberkeskukseen tehtyyn ratsiaan osallistui satoja viranomaisia. Poliisit vartioivat sotilasliitto Naton aiemmin käyttämän alueen sisäänkäyntiä.Harald Tittel / EPA

BERLIINI Pienen Traben-Trarbachin kylän asukkaat pitivät Mont Royal -nimisen kukkulan asukkaita jo pitkään epäilyttävinä.

Vahvasti vartioidulla alueella sijaitsi Saksan armeijan ja Naton entinen bunkkeri, se tiedettiin. Mutta uuden hollantilaisomistajan vahvat turvatoimet ja alueella liikuskelleet ulkomaiset työntekijät ihmetyttivät Moselin hiljaiseloon ja hyvään viiniin tottuneita asukkaita.

Viiden tuhannen asukkaan Traben-Trarbach Lounais-Saksassa valmistautui torstai-iltana vuosittaiseen viinijuhlaansa, jossa myös kruunataan Saksan viinikuningatar. Juhlia suuremmaksi uutisaiheeksi nousi yllättävä poliisiratsia, kun peräti 650 poliisia, rikospoliisia ja poliisin erikoisjoukkojen GSG9:n jäsentä aloitti kukkulalla sijaitsevan bunkkerin ympärillä yhden Saksan historian suurimmista operaatioista.

Ratsiaa oli suunniteltu toukokuusta lähtien. Yhteensä viranomaiset olivat tutkineet Kyberbunkkeri-nimellä kulkenutta kyberkeskusta vuodesta 2015, kaksi vuotta sen toiminnan käynnistymisen jälkeen.

Ilmakuva alueesta, jolla näkyy bunkkerin sisäänkäynti.
Poliisin julkaisema ilmakuva alueesta, jolla laiton kyberkeskus on toiminut. Bunkkerin sisäänkäynti näkyy puiden takaa kuvan keskellä.Pressestelle Landeskriminalamt Rheinland-Pfalz / EPA

Bunkkerista ylläpidettiin rikollisten nettisivuja

Kyberkeskus levittäytyi yhteensä 13 hehtaarin laajuiselle alueelle. Palvelintarjoajan servereitä oli viidessä kerroksessa maanalaisessa bunkkerissa. Mont Royalille oli rakennettu lisäksi 500 työhuonetta. Osa keskuksen työntekijöistä asui alueella.

Bunkkeri tarjosi niin kutsutussa darknetissä, eli internetin salatussa osassa, palvelujaan. Kuka tahansa sai maksua vastaan rekisteröidä nettisivunsa sen palvelimille, anonyymisti. Tarjoajat lupasivat täyden suojelun viranomaisten tiedustelupyynnöiltä ja vahvan suojauksen käyttäjille.

Darknetissä tämänkaltaista palvelua kutsutaan bulletproof hosteriksi, luodinkestäväksi ylläpidoksi. Palvelu on ennen kaikkea mielenkiintoinen rikollisille ja rikolliselle toiminnalle.

Traben-Trarbachin servereiltä on jo nyt löydetty ja suljettu laittomien huumausaineiden, aseiden, varastetun datan ja väärennettyjen dokumenttien myymiseen erikoistuneita sivuja. Tutkimuksia johtava Rheinland-Pfalzin rikospoliisi kertoo, että sen kautta levitettiin myös lasten hyväksikäyttövideoita.

Laittoman kyberkeskuksen sisäänkäynti.
Poliisin julkaisema kuva laittoman kyberkeskuksen sisäänkäynnistä. Keskus sijaitsi entisessä sotilasliitto Naton bunkkerissa Traben-Trarbachissa. Pressestelle Landeskriminalamt Rheinland-Pfalz / EPA

Bunkkerin servereiltä tehtiin todistettavasti palvelunesto- ja hakkerihyökkäyksiä. Muun muassa joulukuussa 2016 toteutettu kyberisku, jossa noin 1,25 miljoonan saksalaisen Telekom-käyttäjän nettimodeemit hakkeroitiin, toteutettiin Kyberbunkkerista.

Kyberbunkkerin suurimpiin asiakkaisiin kuului myös maailman toiseksi suurin laittomien huumausaineiden nettikauppa, “Wall Street Market”. Sivun kautta tehtiin yli 250 000 huumekauppaa, ja sen arvioitu tuotto oli 41 miljoonaa euroa.

Myös esimerkiksi Ruotsin suurinta darknet-kauppaa “Flugsvamp 2.0:aa” ylläpidettiin Kyberbunkkerin servereillä.

Valtaosa bunkkerin asiakkaista on vielä selvittämättä. Viranomaiset uskovat, että heillä menee vielä useita kuukausia tai jopa vuosia toiminnan koko laajuuden tutkimiseen.

Siviilipukuiset poliisit tekivät pidätykset

Torstai-illan poliisioperaatiota oli valmisteltu huolella. Siviilipukuiset poliisit pidättivät kuusi bunkkerin toimintaan liitettyä henkilöä ravintolassa Traben-Trarbachissa, bunkkerialueen ulkopuolella. Seitsemäs henkilö pidätettiin toisaalla Saksassa Hessenin osavaltiossa.

Poliisin kyberrikollisuusyksikkö murtautui bunkkerialueelle, jolla ei operaation alkamishetkellä oleskellut ketään. Yksikkö onnistui murtamaan “puolustusvoimatasoiseksi” kuvaillut digitaaliset salaukset ja luomaan ensimmäisen katsauksen tietokoneservereille, joiden olemassaolosta se oli tiennyt jo viisi pitkää vuotta.

Laittoman kyberkeskuksen servereitä.
Poliisin julkaisema kuva “Kyberbunkkerin” servereistä. Palvelintarjoajan ylläpitämillä sivustoilla myytiin ja levitettiin huumeita, aseita, väärennettyjä dokumentteja ja videoita lasten hyväksikäytöstä.Pressestelle Landeskriminalamt Rheinland-Pfalz / EPA

Bunkkerista poliisi takavaroi sadoittain tietokoneservereitä, dokumentteja, aseita ja nimeämättömän summan käteistä rahaa.

– Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Saksan viranomaiset onnistuvat tutkimaan rikollisen toiminnan mahdollistavaa tahoa eikä vain yksittäistä laittoman nettikaupan omistajaa, Koblenzin pääsyyttäjä Jürgen Brauer kommentoi saksalaiselle uutistoimistolle DPA:lle.

Kun entinen Nato-bunkkeri jäi 2010-luvulla käyttämättömäksi, Saksan armeija kauppasi sitä ulkopuolisille. Bunkkerin osti vuonna 2013 hollantilainen säätiö, ja jo samana vuonna rikollinen toiminta aloitettiin. Bunkkerin serverihuoneet ja alueen turvatoimet laajenivat vuosi vuodelta.

Torstaina kiinni otettujen joukossa on toiminnan pääepäilty, 59-vuotias hollantilaismies, jolla on Saksan viranomaisten mukaan kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Muut kiinniotetut ovat kotoisin Saksasta, Hollannista ja Bulgariasta. Myös Puolassa ja Luxemburgissa poliisi on tehnyt Kyberbunkkerin toimintaan liittyviä etsintöjä.

Yhteensä poliisi epäilee 13 henkilöä bunkkeriin liityvistä rikoksista. Heitä syytetään osallisuudesta järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja satojen tuhansien huumausaine- ja rahanpesurikosten avustamisesta.

Rikostutkinnasta ovat uutisoineet muun muassa Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun), Die Zeit (siirryt toiseen palveluun), Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun), SWR (siirryt toiseen palveluun) ja t3n (siirryt toiseen palveluun).