1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Talibanin iskujen varjostamat Afganistanin presidentinvaalit sujuivat melko rauhallisesti – äänestyspaikoilla laimeaa intoa ja kaoottista toimintaa

Alustavia tuloksia vaaleista odotetaan vasta parin viikon päästä.

Afganistan
Ääntenlaskijat käyvät läpi vaalilippuja.
Ääntenlaskijat aloittivat urakkansa Jalalabadissa heti äänestyksen päätyttyä. Ghulamullah Habibi / EPA

Afganistanin presidentinvaalien äänestyspäivä on sujunut levottoman maan mittapuulla melko rauhallisesti. Ääriliike Taliban uhkasi vaalirauhaa ja teki ennen äänestyspäivää useita verisiä iskuja.

Vaalipäivänä pelätyiltä suurilta verilöylyiltä kuitenkin vältyttiin. Puolustusministeriön mukaan talibanien vaalipäivänä tekemissä pienimuotoisissa iskuissa, kuten pommiräjähdyksissä, kuoli ainakin kaksi poliisia ja yksi siviili. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuolleita on viisi.

Haavoittuneita on uutistoimistojen mukaan 37.

Turvatoimia oli kiristetty talibanien iskujen pelossa, ja äänestysrauhaa turvaamaan oli komennettu kymmeniä tuhansia sotilaita.

Äänestysvilkkaus näyttää olleen laimeaa. Eri puolilta maata äänestyspaikoilta on raportoitu ongelmista muun muassa äänestäjien tunnistamisessa sekä vaalivirkailijoiden toiminnassa ilmenneistä epäkohdista.

– En suostu uskomaan, että vaalit olivat rehelliset, sanoi kaoottisista äänestysjärjestelyistä Taimanissa valittanut Hajji Faqir Bohman uutistoimisto AP:lle.

Shabnam Rezayee -niminen nainen puolestaan kertoo AP:lle vaalivirkailijan hyökänneen hänen kimppuunsa, kun hän halusi vaalilistan nähtäväkseen kuultuaan nimensä puuttuvan siltä.

Nainen musteella värjätty etusormi pystyssä ja lapsi sylissä.
Nainen esitteli äänestämisen merkiksi musteella värjättyä sormeaan Kandaharissa.Muhammad Sadiq / EPA

Alustavia tuloksia presidentinvaaleista odotetaan vasta 17. lokakuuta ja lopullisen tuloksen on määrä valmistua aikaisintaan 7. marraskuusta. Mikäli yksikään ehdokas ei saa yli puolta äänistä, järjestetään vaaleissa toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen välillä.

Toiselle kierrokselle menevät todennäköisimmin nykyinen presidentti Ashraf Ghani ja entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah.

Lisää aiheesta:

Afganistan äänestää lauantaina pikaisesti järjestetyissä presidentinvaaleissa – taliban uhkaa vaalirauhaa

Afganistanissa tuhoisa päivä: Jopa 50 ihmistä on kuollut kahdessa erillisessä iskussa

Vaalit lähestyvät, väkivalta lisääntyy Afganistanissa – isku presidentin kampanjatilaisuuteen

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi