Pride-marssijoiden kimppuun hyökättiin Puolassa – poliisi karkotti rettelöitsijät vesitykeillä ja kyynelkaasulla

Itä-Puolan Lublinissa järjestetty marssi yritettiin estää myös poliittisella päätöksellä.

Vastamielenosoittajat yrittivät estää pride-kulkueen marssin, mutta saivat päälleen poliisin vesisuihkun. Kuva: Wojtek Jargilo / EPA

Puolan itäosassa sijaitsevassa Lublinissa järjestetty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen marssi joutui tänään lauantaina äärioikeistolaisen joukkion hyökkäyksen kohteeksi. Poliisi esti marssijoiden kimppuun käymisen vesitykkien, kyynelkaasun ja pippurisumutteen avulla.

Rettelöitsijät, joista osa oli pukeutunut äärinationalistien paitoihin, heittelivät marssijoita pulloilla ja kananmunilla.

Priden vastustajat myös pyrkivät estämään seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavien marssijoiden etenemisen tukkimalla kadun.

Mellakkapoliisit suojasivat pride-marssijoita vastamielenosoittajilta. Kuva: Wojtek Jargilo / EPA

Satoja osanottajia koonnut pride-marssi yritettiin estää jo ennalta, kun kaupunginjohtaja Krzysztof Zuk kielsi tapahtuman turvallisuussyihin vedoten. Oikeus kuitenkin kumosi kiellon.

Priden osanottajat julistivat rauhaa ja kaikkien tasa-arvoista oikeutta rakkauteen. Kuva: Wojtek Jargilo / EPA

– Rakkaus on rakkautta, kaikui pride-marssijoiden viesti.

– Jeesus opetti rakkautta, kuului toinen viesti.

Puolassa on järjestetty tänä vuonna jo ennätysmäiset 25 pride-marssia. Kuva: Wojtek Jargilo / EPA

Puolan Laki ja oikeus -oikeistopuolueen hallitus on hyökännyt roomalaiskatolisen kirkon tukemana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustajia vastaan, ja julistanut nämä uhkaksi Puolan perinteisille arvoille.

– Homofobia uhkaa Puolan perheitä, vastasivat Lublinin priden osanottajat hallituspuolueen viestiin.

Valtaapitävien hyökkäys vähemmistöjä vastaan nostattaa vastareaktioita, ja Puolassa onkin järjestetty tänä vuonna jo ennätysmäiset 25 pride-marssia.