1. yle.fi
  2. Uutiset

Skotlannin kansanpuolueen edustaja BBC:lle: Pääministerin luottamuksesta ehkä äänestys ensi viikolla

Kansanedustajan mukaan äänestys saattaa olla ainoa keino välttää sopimukseton brexit lokakuun lopussa.

Brexit
Pääministeri Boris Johnson
Britannian pääministeri Boris Johnsonin luottamuksesta saatetaan äänestää jo alkuviikosta.Will Oliver / EPA

Britannian parlamentissa saatetaan äänestää pääministeri Boris Johnsonin luottamuksesta ensi viikolla, kertoo Skotlannin kansanpuolueen kansanedustaja BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Kansanedustaja Stewart Hosie sanoi, että luottamusäänestys saattaa olla ainoa keino välttää Britannian ero EU:sta ilman sopimusta lokakuun loppuun mennessä.

Hosien mukaan herättää yhä enemmän huolta, että pääministeri saattaa löytää keinon kiertää vastikään säädettyä lakia. Laki vaatii pääministeriä hakemaan lykkäystä Britannian EU-eroon, jos erosopimusta ei synny.

Luottamusäänestyksen tavoitteena olisi asettaa väliaikainen pääministeri, joka hakisi lyhyttä lykkäystä brexitille ja veisi maan vaaleihin.

Hosie tarkensi erillisessä BBC:n Skotlannin-radion haastattelussa, että äänestys voitaisiin järjestää niinkin varhain kuin maanantaina tai tiistaina. Hän myönsi, että suunnitelman toteutuminen vaatisi kannatusta paitsi oppositiopuolueilta myös pääministerin konservatiivipuolueen kapinakansanedustajilta.

Jakaako Corbyn yhä liikaa mielipiteitä?

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi lauantaina, että oppositiopuolueiden viimeisimmät keskustelut ovat olleet tuottoisia ja että väliaikaisen hallituksen mahdollisuus näyttää päivä päivältä todennäköisemmältä.

Skotlannin kansanpuolueen johtaja Nicola Sturgeon vihjasi perjantaina, että hän voisi olla valmis tukemaan Corbynia väliaikaiseksi pääministeriksi. Sen sijaan liberaalidemokraattien mielestä Corbyn on liikaa mielipiteitä jakava henkilö tehtävään.

Liberaalidemokraattien johtaja Jo Swinson on sanonut, että "hätätilahallitus" saattaa olla tarpeen, mutta kaikkien puolueiden kansanedustajat eivät välttämättä ole valmiita liittymään yhteen Corbynin tueksi.

Jos Johnson hallituksineen häviäisi luottamusäänestyksen, kansanedustajilla on 14 päivää aikaa antaa tukensa vaihtoehtoiselle hallitukselle. Jos uusi hallitus ei saa enemmistöä parlamentin alahuoneessa 14 päivän kuluessa, saatetaan järjestää uudet vaalit.

Skotlannin kansanpuolueen Hosie korosti, että ennen luottamusäänestystä oppositiopuolueilla pitää olla suunnitelma, jolla taataan brexitin lykkäys.

– Jos siitä ei ole sovittu ennakkoon, saatamme joutua vaaleihin Boris Johnsonin ehdoilla. Silloin annamme hänelle mahdollisuuden pelata aikaa ja päätyä ulos unionista ilman sopimusta.

Lue seuraavaksi