1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntaliitokset

Kansanäänestys Kaskisissa selvin luvuin kuntaliitoksen vastainen: "Kun kolme neljäsosaa on sanonut kantansa, siihen täytyy luottaa"

Kaskisissa Pohjanmaalla järjestettiin tänään neuvoa-antava kansanäänestys kuntaliitoksesta Närpiön kanssa.

kuntaliitokset
Äänestyslippua laitetaan uurnaan.
Äänestysprosentti kohosi yli 75 prosenttiin.Tuomo Rintamaa / Yle

Reilusti yli puolet kaskislaisista ei kannata kuntaliitosta Närpiön kanssa. Neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä äänestysprosentti nousi korkeaksi.

Jo ennakkoon äänensä jätti yli puolet äänioikeutetuista, ja lopullinen äänestysprosentti oli 75,6 prosenttia. Äänestäneitä oli kaikkiaan 823.

Ei-ääniä annettiin 456 eli 55,4 % äänistä. Kyllä-äänten määrä oli 341, eli 41,5 %.

Niitä, jotka eivät kannattaneet kumpaakaan vaihtoehtoa, oli 20 eli 2,4 %. Kuusi ääntä hylättiin.

Kuntapäättäjille tulos oli odotettu

Kaskisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Häggblom (sd.) pitää äänestystulosta odotettuna. Häggblom on itse kertonut vastustavansa kuntaliitosta.

– Tulos oli odotettu ja sen verran selvä, että toivon valtuuston kunnioittavan tätä tulosta.

Häggblom oli tyytyväinen äänestysprosenttiin.

– Kun kolme neljäsosaa on sanonut kantansa, siihen täytyy luottaa.

Kaskisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Carl-Gustav Mangs (r.)on myös tyytyväinen korkeaksi nousseeseen äänestysprosenttiin. Mangs on aiemmin kertonut olevansa kuntaliitoksen kannalla.

– Tulos on ennakko-odotusten mukainen, enkä ole pettynyt. Valtuustossa jokaisen on mielestäni tehtävä omat johtopäätöksensä ja äänestettävä sen mukaan. Osa valtuutetuista varmasti kuuntelee äänestystulosta.

Kaskisten ja Närpiön kuntaliitos olisi määrä toteutua vuoden 2021 alusta. Kuntaliitokset ovat nykyään hyvin harvinaisia.

Äänestyslippu Kaskisten liittymisestä yhteen Närpiön kanssa.
Äänestyslipussa oli kolme vastausvaihtoehtoa.Tuomo Rintamaa / Yle

Valtuustot ratkaisevat marraskuussa

Lopullisen päätöksen kuntaliitoksesta tekevät molempien kaupunkien valtuustot marraskuun 19. päivänä.

Yle kysyi pari viikkoa sitten Kaskisten kaupunginvaltuutetuilta heidän kantojaan kuntaliitokseen, sekä siihen, aikovatko he noudattaa kansanäänestyksen tulosta.

Lievä enemmistö kantansa kertoneista valtuutetuista vastusti kuntaliitosta Närpiön kanssa. 17:stä valtuutetusta liitosta vastusti kahdeksan ja liitoksen kannalla oli kuusi valtuutettua. Kolme valtuutettua ei kertonut kantaansa.

Valtuutetut eivät nostaneet kansanäänestyksen merkitystä kovin korkealle. Kansanäänestykselle antoi painoarvoa seitsemän valtuutettua, joista kuusi oli liitosvastaisia.

Närpiössä ei järjestetä kansanäänestystä, vaan kuntalaiset ovat saaneet vastata kyselyyn. Kyselyn tulokset julkistetaan maanantaina iltapäivällä.

Lue lisää:

Kuntaliitosäänestyksestä tulossa tasainen Kaskisissa – kansanäänestys voi kääntää ennakkoasetelman

Närpiöläiset vastasivat kuntaliitoskyselyyn aktiivisesti

Kuntaliitosmäärät romahtaneet liki nollaan – ministeri haluaa vauhdittaa yhdistymisiä: "Yksi liitos per vuosi on todella vähän"

Lue seuraavaksi