Ukrainan entinen valtakunnansyyttäjä BBC:lle: Ei syytä tutkia Bideneita

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin toiminnasta on aloitettu virkarikostutkinta. Trumpin kerrotaan pyytäneen Ukrainan presidentin apua Joe ja Hunter Bidenin toimien tutkimiseen.

Ulkomaat
Joe Biden ja Hunter Biden kuvattuna koripallo-ottelussa vuonna 2010.
Joe Biden ja Hunter Biden kuvattuna koripallo-ottelussa vuonna 2010.Alexis C. Glenn / EPA

Ukrainan entisen valtakunnansyyttäjän Yuriy Lutšenkon mukaan Ukrainalla ei ole mitään syytä tutkia Joe Bidenia tai hänen poikaansa Hunter Bidenia, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Lutšenkon mukaan mahdollisten tutkimusten pitäisi alkaa Yhdysvalloista, sillä asia ei kuulu Ukrainan toimivaltaan.

– Ukrainan lain perusteella en tiedä mitään syytä tutkia Joe Bidenia tai Hunter Bidenia, Lutšenko sanoi BBC:lle.

Lutšenkon lausunto liittyy kohuun, joka nousi kun julkisuuteen tuli tietoja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin 25. heinäkuuta käymästä puhelinkeskustelusta Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyn kanssa.

Puhelusta julkaistujen tietojen perusteella Trump pyysi Ukrainan presidenttiä kokoamaan tietoja, jotka voisivat vahingoittaa Trumpin mahdolliseksi vastaehdokkaaksi vuoden 2020 presidentinvaaleissa tulevaa demokraattien Joe Bideniä. Tietopyyntö koski Bidenin pojan Hunterin työtä ukrainalaisessa Burisma-kaasuyhtiössä ja hänen isänsä toimia yhtiötä koskevassa korruptiotutkinnassa.

– Mahdollinen kavallus Burismassa tapahtui kaksi tai kolme vuotta ennen kuin Hunter Bidenista tuli yhtiön johtokunnan jäsen, Lutšenko sanoi BBC:lle.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on ilmoittanut, että hän määrää aloittamaan virkarikostutkinnan Trumpin toiminnasta. Demokraatit haluavat selvittää, rikkoiko Trump lakia pyytäessään Zelenskyin apua Bideneiden toimien tutkimiseen.

New York Times (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoo, että presidentti Trumpia varoitettiin toistuvasti, että hänen Ukrainaa koskevat salaliittoteoriansa eivät pidä paikkaansa. Trumpin teorian mukaan Venäjän sijaan Ukraina sekaantui vuoden 2016 vaaleihin ja se tapahtui demokraattien puolesta.

New York Timesille puhunut Trumpin kotimaan turvallisuuden neuvonantajana toiminut Thomas P. Bossert sanoo kertoneensa presidentille, ettei teorialla ole mitään pohjaa. Bossert kertoo olevansa syvästi järkyttynyt, että Trump yritti siitä huolimatta saada Ukrainan presidentin tuottamaan demokraatteja vahingoittavaa tietoa.

Lue myös:

Tapaus Ukraina saattaa kampittaa Trumpin kovimman vastustajan, mutta viedä Trumpin oikeuteen – Mistä Ukraina-skandaalissa on kyse?

Presidentti Trumpista aloitetaan virkarikostutkinta – Pelosi: "Kukaan ei ole lain yläpuolella"

Ilmiantaja: Trumpin puhelun vakavuuden ymmärtänyt Valkoinen talo salaili, Tiedustelujohtaja: Ei ole tehtäväni arvioida asiaa

Kiukkuinen Trump: Tutkinta pitäisi lopettaa, noitavaino – Lehti: Ilmiantaja on CIA:n Ukraina-asiantuntija