1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuorisotalot

Täällä uransa aloittivat muun muassa Vilkkumaa ja Putro – Nyt legendaarinen Harjun nuorisotalo suljetaan: miten käy nuorten ja Kallio kukkii -tapahtuman?

Kaupungin mukaan nuorisotalon toiminnot on tarkoitus siirtää muihin tiloihin ensi tammikuusta alkaen.

nuorisotalot
Harjun nuorisotalo Dallapénpuistossa.
Entisessä ruumishuoneessa on toiminut Harjun nuoristotalo 80-luvun puolivälistä alkaen.Juho Nurmi / Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin Vallilassa sijaitseva legendaarinen Harjun nuorisotalo aiotaan sulkea.

Helsingin kaupunki kertoo, että nuorisotalon toiminnot siirretään ensi tammikuusta alkaen nuorisopalveluiden muihin tiloihin. Kaupungin mukaan sopivia tiloja kartoitetaan parhaillaan.

Nuorisotalon toiminta Aleksis Kiven kadun tiloissa jatkuu tämän vuoden loppuun asti.

Lakkauttamisen syyksi kaupunki on ilmoittanut muun muassa rakennuksen sisäilmaongelmat.

Kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka toteaa, että asiaan vaikuttaa monta tekijää, kuten rakennuksen kunto ja kulttuurisen nuorisotyön laajeneminen eri puolille Helsinkiä.

Vatka kertoo Ylen haastattelussa, että ongelmat ilmenivät talossa tehdyssä tavanomaisessa kuntotarkastuksessa viime keväänä.

–Siellä on mikrobikasvustoa, ilmastoinnissa korjattavaa ja epäillään, että siellä on mahdollisesti radonia. Useampi asia, mutta kaikki sinällään korjattavissa olevia, Vatka toteaa.

Talossa tehdään syksyn aikana tarkentavia tutkimuksia, jonka jälkeen päätetään rakennuksen tulevasta käytöstä. Asiasta päättävät kaupunkiympäristölautakunta sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.

"Onko taloa järkevää seisottaa tyhjillään?"

Harjun nuorisotalon vastaava tuottaja Pekka Juntunen kertoo olevansa huolestunut nuorten tilanteesta. Harjun nuorisotalossa on vuosittain yli 20 000 käyntikertaa.

– Mihin nämä nuoret menevät vuodenvaihteen jälkeen? Joukossa on myös erityistukea tarvitsevia nuoria, Juntunen kertoo.

Juntusen mielestä rakennuksen tilanne ei ole niin akuutti, että tiloista pitäisi poistua heti. Hän kritisoikin aikataulua liian nopeaksi.

– Se on kuitenkin ihan ok kunnossa. Saattaa mennä puoli vuotta tai vuosikin ennen kuin siellä aletaan korjata mitään. Onko taloa järkevää seisottaa tyhjillään, Juntunen pohtii.

Harjun nuorisotalossa järjestetään esimerkiksi bänditoimintaa. Muun muassa Maija Vilkkumaa ja Samuli Putro ovat aikoinaan aloitelleet uraansa siellä.

Juntunen harmittelee myös alueellisen työn häviämistä. Harjun nuorisotalo on järjestänyt esimerkiksi Kallio kukkii -kaupunkifestivaalia, joka täytti tänä vuonna 25 vuotta.

– Kyllä se vaikuttaa alueen yhteisöllisyyteen, iso aukko jää.

Nuorisotalo on aiottu sulkea pariinkin otteeseen aiemmin.

Sen toiminta aiottiin lopettaa vuonna 2008, mutta suunnitelmista luovuttiin nuorisotalon suosion vuoksi. Toisen kerran asia oli esillä vuonna 2010, mutta tuolloinkin suunnitelmat kariutuivat kansalaistoimijoiden voimakkaaseen vastustukseen.

Juttua korjattu 30.9.2019 kello 11.10: nuorisotalo sijaitsee Vallilassa ei Kalliossa, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Lue myös:

Helsingin legendaariset nuorten bänditilat vaakalaudalla

Harjun ja Munkkiniemen nuorisotalot pelastuivat jälleen

Lue seuraavaksi