Talvihuolto voi pelastaa kesämökin monelta harmilta – "On ihan sama onko rakennusmateriaali tiiltä, betonia tai puuta, jos rakenteisiin pääsee vettä"

Kun mökki laitetaan talviteloille, ovat ilma ja vesi muistilistan kärjessä.

vapaa-ajan asunnot
Uunin luukku avattuna.
Uunin luukku ja pellit on hyvä jättää talveksi auki, että ilma kiertää. Timo Sihvonen / Yle

Syksyn tullen moni suomalainen alkaa jo paketoida kesäasuntoa ja mökkiä talvikuntoon.

Vanhoihin rakennuksiin erikoistuneen arkkitehti Kari Tervon mukaan hyvä yleissiivous ja ilmanvaihdon toimivuuden tarkistaminen ovat talvikunnossapidon perusta.

– Moni tekee sen virheen, että talven ajaksi kaikki pellit laitetaan kiinni ja ovet ja ikkunat pidetään tilkittynä. Kun ilma ei kierrä, alkavat paikat haista ja ummehtua talven aikana, Tervo sanoo.

Vanhoissa taloissa ilma pääsee kulkemaan seinien, ikkunoiden ja ovien rakosista, mutta uusimmissa taloissa ilmanvaihto pitää usein varmistaa tekemällä ilmastointiaukkoja ja rakoventtiileitä.

– Näitä rakoja on tietenkin syytä hallita esimerkiksi ritilöillä, että voidaan estää eläinten ja hyönteisten pääsy asuntoon, Tervo muistuttaa.

Sotkamolaisen Ari Korhosen kesäasunnolla on totuttu pönkkäämään kaikki sisäovet auki talveksi. Myös ullakon ovi on kiilattava auki, jotta ilma kiertää.

– Kerran unohtui laittaa oveen verkko-ovi ja sitten linnut oli tulleet sisään. Ne olivat tehneet sellaista jälkeä ulosteiden muodossa, että kyllähän minä emännältä korvilleni sain, Korhonen tunnustaa.

Vesi on yksi suurimmista riskeistä, mitä rakennuksen kunnossapitoon tulee.

– Vedellä on monta mahdollisuutta tulla rakennukseen ja se aiheuttaa aina homeen. On ihan sama onko rakennusmateriaali tiiltä, betonia tai puuta, jos rakenteisiin pääsee vettä, home tulee, Ari Korhonen sanoo.

Tervo muistuttaa myös, että mikäli kesäasunnon aikoo jättää kylmilleen, on syytä poistaa käyttöputkistosta ja wc-istuimestakin vesi kokonaan.

– Viemäreihin voi laittaa myös erilaisia nesteitä, joilla estetään haihtumista ja jäätymistä. Esimerkiksi wc-istuin voi haljeta jäätymisen seurauksena, Tervo muistuttaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)