Matkanjärjestäjä tarkasti matkojensa varaustilanteen ja perui 40 lomalentoa: "Analysoimme, ettei matkoja kannata järjestää"

Matkavekka perui kaikki maakuntakentille huhti-toukokuulle suunnitellut lomalennot.

matkailu
Lappeenrannan lentoasema
Matkavekka perui ensi kevään lomalennot kaikilta maakuntakentiltä. Lappeenrannasta olisi lennetty kolmeen maahan.Petri Kivimäki / Yle

Matkatoimisto Matka-Miettisessä on viime päivinä vastailtu puhelimiin ja järjestetty uusia matkoja Matkavekan asiakkaille.

Matkavekka tiedotti viime viikolla peruvansa kevään 2020 lomalennot kaikilta maakuntakentiltä. Asiasta on aiemmin kertonut Satakunnan kansa (siirryt toiseen palveluun). Matkojen perumisen syynä on vähäinen ennakkomyynti.

Matka-Miettinen välittää Matkavekan järjestämiä matkoja Lappeenrannassa. Lappeenrannasta lomalennot olisivat suuntautuneet Kreikkaan, Kyprokselle ja Portugaliin. Lomalennot olisivat olleet huhti-toukokuussa.

– Olemme etsineet asiakkaille uusia matkoja. Ei niitä niin kamalasti oltu myyty ensi keväälle, toimistopäällikkö Pirjo Miettinen Matka-Miettisestä kertoo.

Samassa tilanteessa on muitakin Matkavekan lomalentoja välittäviä matkatoimistoja eri puolilla Suomea. Matkavekka järjestää lentoja 14 maakuntakentältä.

Matkanjärjestäjä haluaa välttää tappiot

Matkavekan myyntijohtajan Hanna Lehtosen mukaan keväälle 2020 oli myynnissä noin 40 lentoa maakuntakentiltä. Yhteen koneeseen mahtuu 180–187 matkustajaa.

Aiempina vuosina Matkavekka on perunut yksittäisiä lomalentoja eri syistä. Lehtosen mukaan kaikkien maakuntakenttien lomalentojen perumiseen ei liity erityistä dramatiikkaa.

Lomalennot tulivat myyntiin toukokuun lopulla. Viime viikolla yhtiö päätti, ettei matkoja tule.

– Analysoimme, ettei matkoja kannata järjestää. Haluamme välttää viime hetken perumiset, myyntijohtaja Hanna Lehtonen sanoo.

Tavoitteena on, että lomalennot ovat täynnä. Muuten niiden järjestäminen ei ole yhtiölle kannattavaa. Matkavekka käyttää lomalennoillaan tilauslentoyhtiötä.

Syksy vetää kevättä paremmin

Matkavekassa on havaittu jo aiempina vuosina, etteivät kevään lomalennot mene yhtä nopeasti kaupaksi kuin syksyn matkat.

– Välimeren kohteissa illat ja merivesi ovat vielä huhtikuussa viileitä, Lehtonen sanoo.

Lisäksi kotona ja mökeillä ovat menossa kevätpuuhat.

Sen sijaan syksyllä moni haluaa suunnata lämpimämpään maahan jatkaakseen kesäkautta. Esimerkiksi tämän syksyn lomalennot ovat Matkavekan mukaan menneet hyvin kaupaksi.

Matkavekassa keskitytään seuraavaksi maakuntakentiltä ensi syksynä lähtevien lomalentojen markkinointiin.

Matkanjärjestäjät haistelevat matkailijoiden toiveita. Tänä päivänä monet haluavat varata matkansa joustavasti eli lähteä ja palata itselle sopivana päivänä. Tähän kysyntään Matkavekassakin pyritään vastaamaan.

Matkailuala seuraa talouden kehitystä

Suomen matkatoimistojen liiton toimitusjohtajan Heli Mäki-Fräntin mukaan lomalentojen peruminen on alalla normaalia toimintaa. Matkanjärjestäjät haluavat pitää tappiot pieninä.

– Samalla seurataan, jos jokin toinen ajankohta vetäisi paremmin, Mäki-Fränti sanoo.

Matkapaketteja aletaan valmistella hyvissä ajoin. Samalla matkanjärjestäjät pyrkivät ennakoimaan talouden kehitykseen.

– Siinä tarvitaan kristallipalloa.

Euroopasta on kantautunut varoituksia talouden heikkenemisestä. Vielä sillä ei ole ollut vaikutusta matkojen kysyntään Suomessa.

Mäki-Fräntin mukaan talouden heikkeneminen alkaa näkyä ensin liikematkustuksessa.

– Sen jälkeen tulee vapaa-ajanmatkustus.

Liikematkustuksen kysynnän heikkenemisestä ei ole vielä merkkejä.

Lue seuraavaksi: Analyysi: Thomas Cookin kohtalo voi olla enne tulevasta – turistin suojelu, halpalennot ja netti ovat tehneet pakettimatkoista uhanalaisen lajin

Keskustelu on auki kello 22 asti.