Huumepoliisin ex-päällikköä Jari Aarniota epäillään murhasta – epäilyt etenivät syyteharkintaan

Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion epäillään tienneen 15 vuotta sitten tehdystä palkkamurhasta etukäteen.

Jari Aarnio
Jari Aarnio
Jari Aarnio istuu parhaillaan kymmenen vuoden vankeustuomiota, johon hänet tuomittiin niinsanotussa huumetynnyrijutussa. Aarnio on hakenut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.Kristiina Lehto / Yle

Helsingin Vuosaaressa lokakuussa 2003 tapahtuneen Volkan Ünsalin palkkamurhaan liittyvä uusi esitutkinta on valmistunut. Asia siirtyy syyteharkintaan Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Poliisi katsoo esitutkinnan perusteella, että Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota ja ex-jengipomo Keijo Vilhusta on syytä epäillä murhasta.

Lisäksi yhtä Aarnion entistä alaista epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta on ollut aiemmin epäiltynä myös toinen Aarnion entinen alainen, mutta hänen osaltaan asiassa ei poliisin mukaan ole enää syytä epäillä rikosta.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Aarnio oli pidätettynä epäilyjen vuoksi

Asiassa tehtiin lisätutkintaa asianosaisten toimittamien loppulausuntojen ja lisätutkintapyyntöjen johdosta.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnion oli murhaan liittyvien rikosepäilyjen vuoksi pidätettynä kesällä 2018.

Aarnion epäillään tienneen etukäteen 15 vuotta sitten murhatun Volkan Ünsalin surmahankkeesta, mutta hän ei estänyt sen toteuttamista. Käytännössä Aarnion epäillään aiheuttaneen laiminlyönneillään Ünsalin kuoleman.

Myös Keijo Vilhunen oli pidätettynä kesällä 2018.

Murha oli alamaailman välienselvittelyä

Kansanedustaja ja entinen Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön päällikkö Kari Tolvanen on kertonut aiemmin, että ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin murhassa oli kyse oli alamaailman välienselvittelystä. Tolvanen toimi tapauksessa yleisjohtajana.

Ünsal surmattiin kostoksi, koska hän oli vasikoinut poliisille Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tapahtuneesta rahakuljetusryöstöstä. Ünsal oli myös vienyt kaveriltaan rahaa ryöstösaaliista.

Hän oli päässyt Ruotsissa todistajansuojeluohjelmaan ja lähtenyt myöhemmin siitä.

Ünsalin murhasta tuomittiin neljä miestä elinkautiseen vankeuteen. Vanhan palkkamurhan tutkinta avattiin uudestaan, koska kaksi Ünsalin henkirikoksesta tuomittua kertoi tapauksesta uusia tietoja.

Aarniolle on tuomittu jo yhteensä 13 vuotta vankeutta

Aarnio on aiemmin tuomittu hovioikeudessa muun muassa törkeistä huumerikoksista niin kutsutussa "tynnyrijutussa" kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Myös Vilhunen sai kymmenen vuoden tuomion.

Aarnio istuu tuomiota parhaillaan, mutta hän on hakenut valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Hänen mielestään KKO:n pitäisi linjata näyttöä huumerikokseen tuomitsemisesta. Hän perusteli valituslupahakemustaan myös vararikolla.

Aarniolla on lisäksi kolmen vuoden lainvoimainen tuomio rikoksista, jotka kytkeytyvät poliisille laitteita toimittaneeseen Trevoc-seurantalaiteyhtiöön.

Lue myös:

Päivi Happonen: Aarnio on nyt linnassa, mutta tuomitaanko hänet vielä elinkautiseen murhasta? Vuosituhannen murhatutkinta valmistuu syksyllä

Jari Aarnio määrättiin heti vankilaan törkeistä huumerikoksista, Aarniolla nyt 13 vuoden tuomio – Joutuu maksamaan valtiolle yli miljoona euroa

Ex-huumepoliisi Jari Aarnio pääsee vapaaksi, epäillään yhä rikoksesta vanhaan palkkamurhaan liittyen

Ex-jengipomo Keijo Vilhusta esitetään vangittavaksi Vuosaaren murhasta

Pidätetty Jari Aarnio kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen – murhatutkinnan kuulusteluja on jatkettu koko päivän