Saudi-Arabian kruununprinssi selitti ensimmäistä kertaa toimittajamurhaa länsimedialle: En voi tietää hallinnon miljoonien työntekijöiden toimista

Kruununprinssi Mohammad bin Salman sanoo ottavansa vastuun sauditoimittaja Jamal Khashoggin kuolemasta mutta kiistää määränneensä sen.

Saudi-Arabia
Mohammad bin Salman
Mohammad bin Salman tapaamisessaan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeon kanssa Jeddassa 18. syyskuuta.Mandel Ngan / AFP

Saudi-Arabian kuningashuoneelle toimittaja Jamal Khashoggin tappaminen on edelleen vain erehdys.

Kruununprinssi Mohammad bin Salman puhui tappamisesta, ei murhasta, haastattelussa, joka esitetiin eilen sunnuntaina yhdysvaltalaisen tv-kanava CBS:n 60 Minutes –ohjelmassa.

–Khashoggin tappaminen oli erehdys ja johtajana otan siitä vastuun. Rikoksen tekivät saudihallinnon työntekijät. Vastaisuudessa minun on toimittava niin, ettei tällaista tapahdu enää uudestaan.

Kruununprinssi puhui nyt asiasta ensimmäisen kerran länsimedialle.

Jamal Khashoggi
Sauditoimittaja Jamal Khashoggi työskenteli yhdysvaltalaisen Washington Postin kolumnistina.Ali Haider / EPA

Keskiviikkona, lokakuun 2. päivänä tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun toimittaja Khashoggi uskaltautui Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa järjestääkseen paperit avioitumistaan varten.

Washington Postin kolumnistina toiminut Khashoggi oli hyvin perillä Saudi-Arabian sisäpolitiikasta ja kuningashuoneen yksinvaltaisesta hallinnosta. Hän analysoi sitä kansainväliselle yleisölle tavalla, joka ei sopinut kuningashuoneelle.

Saudi-Arabiassa tiedonvälitys on tiukasti valtion valvonnan alla. Kuningashuoneen ja sen ratkaisujen julkinen arvostelu on ehdottomasti kielletty.

Turkin ja Yhdysvaltojen tutkimuksissa selvisi, että Khashoggi tapettiin konsulaatissa ja hänen paloiteteltu ruumiinsa hävitettiin. Tutkijat sanovat kruununprinssin tilanneen murhan, sillä yksinvaltaisessa kuningashuoneessa sellaista ei voi tapahtua ilman ylimmän johdon hyväksyntää.

Saudi-Arabia on sittemmin myöntänyt tapahtumien kulun. Taposta on asetettu syytteeseen yksitoista ihmistä. Oikeutta käydään paikallisten lakien mukaan suljettujen ovien takana. Ketään ei ole tuomittu.

"En voi tietää miljoonien hallinnon työntekijöiden toimista"

Kruununprinssi Mohammad bin Salmanin asenne CBS:n haastattelussa oli ylimielinen, kun toimittaja Norah O'Donnel kysyi, kuinka kruununprinssi ei tiennyt konsulaattiin valmistellusta operaatiosta.

Kruununprinssi vastasi kysymällä, kuinka voisi olla tietoinen kolmen miljoonan saudihallinnossa työskentelevän ihmisen toimista ja ajatustenkulusta.

– On mahdotonta, että he kaikki lähettäisivät päivittäin raportteja saudihallinnon toiseksi korkeimmalle henkilölle, hän kuittasi.

Turkin oikeuslääketieteellinen poliisi saapuu tutkimaan Saudi-Arabian konsulaattia Istanbulissa.
Turkin oikeuslääketieteellinen poliisi tutkimassa Saudi-Arabian konsulaattia Istanbulissa 16.lokakuuta 2018.Sedat Suna / EPA

Mohammad bin Salman myös sivuutti lyhyesti toimittajan kommentin, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n mukaan kruununprinssi oli suurella todennäköisyydellä murhan tilaaja.

– Jos tällaista tietoa on, he voivat toimittaa sen minulle.

Kruununprinssi kiisti, että yksittäinen toimittaja olisi uhka Saudi-Arabialle.

Hänen mukaansa Saudi-Arabiaa uhkaavat pikemmin sellaiset rikokset, joita tehdään sauditoimittajia kohtaan.

"Lakeja noudatetaan kunnes niitä muutetaan"

CBS:n toimittaja otti esiin myös viime vuoden toukokuussa pidätettyjen naisaktivistien aseman.

Saudi-Arabia pidätti kymmenkunta naista, jotka olivat pitkään vaatineet naisille oikeutta ajaa autolla. Pidätykset tapahtuivat vain muutama viikko ennen kuin kruununprinssi Mohammad bin Salman antoi naisille ajo-oikeuden.

Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan ainakin osaa naisista on kidutettu ja pahoinpidelty seksuaalisesti. Heidän vapauttamiselleen on asetettu ehtoja, joihin naiset eivät ole suostuneet.

Tässäkin asiassa kruununprinssi vetäytyi Saudi-Arabian lainsäädännön taakse.

– Nykyisiä lakeja noudatetaan, kunnes niitä muutetaan, hän sanoi.

Hän ohitti toimittajan kysymyksen, tukeeko hän itse asiassa naisten oikeuksien lisäämistä. Mohammed bin Salman väitti kärsivänsä näin kapea-alaisesta tulkinnasta, mutta ei selvittänyt kantaansa tämän enempää.

Kiristyvät välit Iranin kanssa voivat laajentua sodaksi

Haastattelu alkoi ajankohtaisimmalla aiheella, kysymyksillä Persianlahden kiristyneestä tilanteesta.

Kruununprinssi Mohammad bin Salman sanoi olevansa yhtä mieltä Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kanssa siitä, että iskut Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksia kohtaan syyskuun 14. päivänä olivat sotatoimi, joihin todellinen syyllinen on Iran.

Saudi-Arabian Abqaiqissa sijaitsevaan Aramcon öljynjalostamoon iskettiin drooneilla 14. syyskuuta - savupatsas nähtävissä kaukaisuudessa.
Saudi-Arabian Abqaiqissa sijaitsevaan Aramcon öljynjalostamoon iskettiin drooneilla 14. syyskuuta.AFP

Iran on kieltänyt olleensa millään tavalla osallisena iskuihin, jotka sen tukemat Jemenin huthi-kapinalliset ovat ottaneet nimiinsä.

Kruununprinssin mielestä iskujen tekijä on toiminut täydellisen typeryyden vallassa ilman strategista suunnitelmaa.

– Tässä ei isketty Saudi-Arabian öljyteollisuuden ytimeen vaan maailmantalouden keskukseen, hän tulkitsi tuhojen vaikutuksia.

Drooni- ja ohjusiskujen takia Saudi-Arabia joutui pudottamaan päivittäisen öljyntuotantonsa puoleen. Se vastaa viittä prosenttia maailman öljyntuotannosta.

Kruununprinssi Mohammad bin Salman varoitti, että jos kansainvälinen yhteisö ei saa Irania kuriin, öljyn hinta voi nousta käsittämättömän korkeaksi.

Kruununprinssi painotti kuitenkin, että Iranin kanssa pitäisi mieluummin päästä neuvotteluratkaisuun kuin joutua sotaan.

– Rauhanomainen ratkaisu on paljon parempi kuin sotilaallinen, sillä sota Saudi-Arabian ja Iranin välillä voisi johtaa maailmantalouden romahtamiseen.

Haastattelulla ollut jo kansainvälisiä vaikutuksia

Kruununprinssin haastattelun tultua julki öljyn hinta laski maanantaina hitusen, runsaan prosentin verran. Analyytikot rauhoittuivat hieman, kun kuulivat Saudi-Arabian johdon lausuvan sanoja rauhanomaisen ratkaisun puolesta.

Samaan aikaan ranskalainen luottoluokituslaitos Fitch pudotti Saudi-Arabian luokitusta yhden pykälän maan geopoliittisen ja sotilaallisen riskinnousun takia. Luottoluokitus oli A+ ja on nyt A.

Lue myös:

Sauditoimittaja Khashoggi oli monikasvoinen – eliittisuvun poika kulki maailmalla Afganistanista Yhdysvaltoihin mutta maksoi lopulta hengellään kuningashuoneen arvostelusta

Ulkolinja: Saudinaisten pako (Yle Areena)