1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laboratoriot

Laboratorioajanvaraus muuttuu Päijät-Hämeessä lokakuun ensimmäisenä – puhelimeen vastaa nyt ihminen

Julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluja tarjoavan Fimlabin aluejohtajan mukaan muutos on parannus entiseen.

laboratoriot
Sairaanhoitaja ottaa verinäytettä Päijät-Hämeen keskussairaalassa.
Ajanvaraukset näytteenottoon tehdään jatkossa niin, ettei asiakkaan tarvitse odottaa takaisinsoittoa.Emilia Malin / Yle

Päijät-Hämeen julkisten laboratoriopalvelujen ajanvaraus muuttuu. Perusterveydenhuollon eli terveysasemien näytteenottoon varataan aika lokakuun 1. päivästä alkaen Fimlabin puhelinnumerosta 010 808 515. Numerossa ei ole entiseen tapaan takaisinsoittopalvelua, vaan soittajalle vastaa asiakaspalvelija.

– Takaisinsoitto ei oikein sovi laboratorioajanvaraukseen, koska ihmisellä on tarve saada se aika silloin, kun hänelle tulee se asia mieleen. Tässä on huikea parannus siihen, selittää Fimlabin aluejohtaja Sari Paukku-Sani.

Laboratoriopalveluihin liittyvää neuvontaa annetaan toisesta numerosta. Nettiajanvarauksen järjestelmä vaihtuu, ja asiakas ohjataan uuteen järjestelmään Fimlabin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Paukku-Sanin mukaan uusi nettivarausjärjestelmä on helppokäyttöinen.

Fimlab on osin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän omistama yhtiö, ja sillä on alueella 16 toimipistettä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä myi laboratoriotoimintansa Fimlab Laboratoriot Oy:lle viime vuonna, ja yhtymä ryhtyi yhtiön osakkaaksi.

Ajanvaraukset on tehty aiemmin LifeCare- ja Hyvis-järjestelmien kautta, mutta nyt ne siirtyvät Fimlabin omaan järjestelmään.

Palveluverkkosuunnitelmat vaikuttanevat myös laboratoriopalveluihin

Myös Fimlabissa kuulostellaan mahdollisia muutoksia hykyn palveluverkossa, sillä toimipisteitä on myös terveysasemilla, joiden palveluja ehdotetaan karsittavaksi.

Fimlabin aluejohtajan Sari Paukku-Sanin mukaan yhtiö pyrkii löytämään kustannussäästöjä, jotka auttaisivat hykyä sen taloustilanteessa.

Jos yhtymä päätyy supistamaan palveluverkkoa, laboratoriopalveluja tarjoava yhtiö käy asiasta neuvottelut omistajan kanssa. Paukku-Sani muistuttaa, että nykysinkin päijäthämäläiset voivat käyttää kaikkia maakunnan toimipisteitä, ja asiakas voi varata ajan vaikkapa sieltä, missä hän käy töissä.

– Iso kysymys on, että jos jossain ei ole hykyn palveluja, minkä verran siellä tarvitaan laboratoriopalveluita, aluejohtaja pohtii.

Lue seuraavaksi