1. yle.fi
  2. Uutiset

Europarlamentti hylkäsi Unkarin ja Romanian komissaariehdokkaat

Oikeudellisten asioiden valiokunta katsoo, että ehdokkaat ovat epäsopivia komissaareiksi.

Euroopan unioni
Rovana Plumb
Romanian komissaariehdokas Rovana Plumb.Robert Ghement / EPA

Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunta ilmoitti maanantaina, että kahta komissaariehdokasta ei voida valita Euroopan komission jäseniksi mahdollisten eturistiriitojen vuoksi.

Oikeudellisten asioiden valiokunta torjui ehdokkaat äänestyksessä nyt toista kertaa. Valiokunnan jäsenet Tiemo Wölken ja Manon Aubry kertoivat, että kyseessä ovat Unkarin ja Romanian ehdokkaat.

Romanian Rovana Plumb oli ehdolla liikennekomissaariksi ja Unkarin Laszlo Trocsanyi laajentumiskomissaariksi.

Plumbin ongelmana oli 800 000 euron yksityishenkilöltä saatu laina, jonka alkuperää hän ei pystynyt selventämään tarpeeksi. Trocsanyin kohdalla kysymyksiä herätti hänen vanha asianajotoimistonsa.

Euroopan parlamentin viestintäjohtaja Jaume Duch Guillot kertoi viestipalvelu Twitterissä, että Euroopan parlamentin puhemies aikoo seuraavaksi kysyä Euroopan komission tulevalta puheenjohtajalta Ursula von der Leyeniltä, mitä tämä aikoo tehdä asian suhteen.

Politico-julkaisu (siirryt toiseen palveluun) kertoi aiemmin, että jos oikeudellisten asioiden valiokunta katsoo ehdokkaan olevan epäsopiva komissaariksi, niin EU:n sääntöjen mukaan Euroopan parlamentin puhemiehen tulee kysyä komission puheenjohtajalta, kuinka tämä haluaa edetä asiassa.

Politicon mukaan von der Leyen voi joko pyytää oikeudellisten asioiden valiokuntaa harkitsemaan uudelleen hylättyjen ehdokkaiden nimittämistä tai hän voi siirtää ehdokkaat syrjään ja pyytää maiden hallituksia asettamaan uudet ehdokkaat.

Mepit näyttävät hauiksiaan: Unkarin ja Romanian komissaariehdokkaat eivät läpäisseet arviointia

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi