Pohjoisen kuntien väestökato kiihtyy tulevina vuosina – vain muutama kunta kasvattaa asukasmääriään

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan monessa kunnassa väki vähenee noin neljänneksellä 20 vuodessa.

Siikalatva
Läheltä
Yle

Tilastokeskuksen väestöennuste (siirryt toiseen palveluun) antaa synkän kuvan väen vähenemisestä monissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa.

Parinkymmenen vuoden kuluttua osassa kunnista väkeä on jopa yli neljännes vähemmän kuin nyt. Eniten väki vähenisi Siikalatvalla, yli 30 prosenttia. Vs. kunnanjohtaja Seija Mäenpään mukaan tilanne tiedostetaan kunnassa.

– Kyllähän se huonolta kuulostaa, mutta ei tämä isona yllätyksenä tullut. Kehitämme nyt kuntamarkkinointia ja elinkeinopuolta, joilla voidaan tehdä kuntaa tutuksi ja saada yritykset ja esimerkiksi lapsiperheet kiinnostumaan kunnasta, Mäenpää pohdiskelee.

Siikalatvalla väki uhkaa vähetä 20 vuodessa nykyisestä noin 5 100 asukkaasta 3 600 kuntalaiseen.

Väki kaikkoaa "järvikunnista"

Siikalatvan jälkeen Pohjois-Pohjanmaalla yli neljänneksen väestövähennystä ennakoidaan myös Vaalassa, Pyhäjärvellä ja Utajärvellä. Vajaan neljänneksen vähennystä ennustetaan Merijärvellä, Haapajärvellä, Pudasjärvellä ja Reisjärvellä.

Ennusteen mukaan myös Kuusamossa on 20 vuoden kuluttua 3 000 ihmistä vähemmän kuin nyt. Koko maakunnassa väki vähenee noin 12 000 ihmisellä vuoteen 2040 mennessä.

Muutamat kunnat kuitenkin porskuttavat kasvussa. Liminka ja Kempele kasvavat edelleen. Samoin Oulu, jossa asukasluku vuonna 2040 on 222 000, eli noin 17 000 asukasta enemmän kuin nyt.

Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan maamme väkiluku olisi vuonna 2050 noin 100 000 nykyistä pienempi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)