Kustavi on saamassa saaristohenkisen kylpylän

Israelista Kustaviin kotiutunut yrittäjä toivoo laajaa markkinointiyhteistyötä Kemiöstä Kökariin ja Kustavista Tukholmaan.

Näihin maisemiin avautuu näkymä uudesta kylpylästä, esittelee kustavilainen matkailuyrittäjä Minna Haran. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Minna Haranin koira kipittää kepeästi Kustavin Vuosnaisten saaren läntisillä silokallioilla.

Ennen Kustaviin muuttamista Haran asui parikymmentä vuotta Israelissa. Hän on vakuuttunut, että kansainväliset matkailijat ihastuisivat saaristoon samalla tavalla kuin Israelissa syntynyt koira.

– Näissä kallioissa on selvästi jotain tosi vanhaa energiaa, joka maadoittaa mukavasti ja rauhoittaa, Minna Haran maalailee.

Minna ja Zohar Haranilla on Kustavin Vuosnaisten yhteysalussataman tuntumassa lomakylä, jossa on ravintolan ja kaupan lisäksi kahdeksan majoitusmökkiä.

Elokuun alun jälkeen väkeä on ollut vähemmän. Tulijat ovat pääasiassa kalastajia. Hiljaiselosta huolimatta ravintola on auki ja palvelu pelaa.

Kylpylä kallioiden lomaan

Spauna-niminen lomakylä on ollut Haranin pariskunnalla pari vuotta, ja uusia suunnitelmia on jo viritelty.

Seuraavaksi suunnitellaan kylpylää. Ranta on kunnan omistama, sen kaava on valmistunut ja vuokrasopimus Haranien kanssa on pitkä.

Altaat ja saunat rakennetaan Minna Haranin mukaan herkkään saaristomaisemaan sopiviksi ja ekologisiksi. Ideat otetaan suomalaisesta kulttuurista.

Minna Haran uskoo kylpylän tuovan lisää ulkomaalaisia matkailijoita, jolloin väkeä riittää myös syksyisin ja keväisin. Haranin mielestä saaristoa pitäisi markkinoida enemmän ja yhteistyössä Ahvenanmaan ja Ruotsin kanssa.

Parannuksia yhteyksiin

Saariston lyhyt matkailukausi on pohdituttanut myös Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistyksen Suoman väkeä.

Yhdistyksen turkulainen puheenjohtaja Anne-Marget Hellén kaipaisi nykyistä parempia kulkuyhteyksiä saaristoon, jotta matkailija voisi sujuvasti reissata saarelta toiselle myös ruska-aikana.

Erityisen tärkeää olisi Hellénin mukaan myöhäistää koulujen kesälomia ainakin muutamalla viikolla. Näin matkailevia perheitä olisi saaristossa nykyistä myöhempään ja matkailukohteissa riittäisi kouluikäisiä kesätyöntekijöitä pidempään.

Suoma on useasti esittänyt koulujen lomaremonttia. Rinteen hallitukselle vetoomusta ei ole vielä lähetetty.

Kotimaanmatkailu kasvussa

Kotimaanmatkailussa mitattiin kesän jälkeen mukavia kasvulukuja. Tilastokeskuksen ennakkotilastojen mukaan touko–heinäkuussa yöpymisen lisääntyivät 6,7 prosenttia.

Suoman teettämän tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret ovat kiinnostuneita paikallisuudesta ja matkustelusta kotimaassa.

Työ- ja elinkeinoministeriön laskelmien mukaan syntyisi noin 7 000 uutta työpaikkaa, jos jokainen suomalainen tekisi yhden uuden kotimaanmatkan lisää vuodessa.

Lue lisää: