Hyppää sisältöön

Tamperelainen museo siirtyy Särkänniemestä Finlaysonille ihan uuteen rakennukseen

Sara Hildénin taidemuseo on ollut huvipuisto Särkänniemen alueella, mutta museo vaatisi siellä peruskorjausta ja lisää tilaa.

Sara Hildénin taidemuseo rakennetaan kaupungin luonnosten mukaan tälle paikalle. Kuva: Marko Melto / Yle

Sara Hildénin taidemuseolle rakennetaan uudet tilat Finlaysonin alueelle Tampereen keskustaan. Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi esityksen maanantaina.

Taidemuseo on syntynyt tamperelaisen tunnetun yrittäjän Sara Hildénin taidekokoelman ympärille.

Sara Hildénin taidemuseo on ollut tähän asti huvipuisto Särkänniemen alueella, mutta museo vaatisi siellä peruskorjausta ja lisää tilaa.

Uusi rakennus vaatii kaavamuutoksia. Asemakaavan valmistelua varten järjestetään taidemuseon suunnittelukilpailu kansainvälisenä arkkitehtuurikilpailuna. Tavoitteena on, että uusi museo voisi aueta 2026.

Sara Hildénin taidemuseon näyttelyissä vierailee vuosittain 40 000–100 000 kävijää. Finlaysonin sijainti ja uusi rakennus auttaisi kaupungin mukaan saamaan kansainvälisiä näyttelyitä.

Museo on tulossa Finlaysonin kirkon lähelle parkkipaikalle. Tila on varsin ahdas. Museo rakennetaan yhteistyössä vakuutusyhtiö Varman kanssa, se omistaa maa-alueita Finlaysonilla.

Museo tehdään yhteistyönä vakuutusyhtiön kanssa

Museo rakennetaan allianssimallilla, kuten esimerkiksi Rantaväylän tunneli ja raitiotie Tampereella. Pormestari Lauri Lyly sanoo, että nytkin kyseessä on ennakkoluuloton uusi avaus.

– Varma ja Sara Hildénin säätiö ovat olleet mukana selvittämässä uutta konseptia, jolla voimme toteuttaa ison investoinnin yhdessä. Näin saamme jaettua investointikuormaa ja voimme vahvistaa kaupungin länsipuolen elinvoimaa ja vetovoimaa. Lisäksi Sara Hildénin taidemuseo -hanke sopii oivallisesti osaksi hakuamme Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Kaupunki haki vuosien ajan museolle uutta paikkaa.

Finlaysonin alue täyttää 200 vuotta vuonna 2020. Alueella toimii yli 100 yritystä ja siellä työskentelee ja asioi päivittäin tuhansia ihmisiä. Finlaysonin alueen maa-alueet ja kiinteistöt omistaa työeläkeyhtiö Varma ja Tampereen kaupunki.

Alueella järjestetään ympäri vuoden runsaasti tapahtumia, joista suurin on Finlayson ArtArea.

Sara Hildénin säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Laatunen kiittää ratkaisua.

– On hienoa, että pitkien ponnistelujen ja neuvottelujen tuloksena saatiin näin hyvä tulos.

Säätiö, Varma ja Tampereen kaupunki perustavat keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön omistamaan museorakennusta. Yhtiö rakennuttaa museon ja vuokraa sen Tampereen kaupungille 30 vuodeksi. Rakentaminen rahoitetaan osakkaiden sijoituksilla sekä lainalla.

Lue lisää: