1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntatalous

Kotka joutuu etsimään lisää säästöjä – kaupungin tulos painumassa miinukselle yli 10 miljoonaa budjetoitua enemmän

Kotkan kaupunki on saamassa verotuloja lähes seitsemän miljoonaa euroa ennakoitua vähemmän.

Kotkan kaupunki kamppailee taloutensa kanssa. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Kotkan kaupunki joutuu etsimään lisää säästöjä talouden tasapainottamiseksi. Kotkan talous on painumassa runsaat 11 miljoonaa euroa alijäämäiseksi – yli 10 miljoonaa euroa hyväksyttyä talousarviota enemmän.

– Sopeuttamisen tarve on mitä ilmeisin. Kaupungin toimintaa ja taloutta joudutaan käymään läpi kautta linjan. Valmistelu on vielä siinä vaiheessa, etten pysty tarkkaan sanomaan, mihin kaikkeen takerrutaan ja mennään syvemmälle, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kertoo.

Suurin syy talouden sukeltamisen taustalla on, että kaupunki on saamassa verotuloja lähes seitsemän miljoonaa euroa ennakoitua vähemmän. Esa Sirviön mukaan vajeen taustalla ovat kansallisen tulorekisterin käyttöönottoon liittyvät valtakunnalliset ongelmat.

– Tulopuoli sakkaa voimakkaasti. Se johtuu osittain tulorekisterin ongelmista ja verokorttiuudistuksesta. Haastetta lisää se, ettei olla täysin varmoja siitä, miten nämä ongelmat käyttäytyvät tulevina vuosina, Sirviö sanoo.

Ei voi enää sanoa, että on haasteellista laatia talousarviota ensi vuodelle. Nyt se on oikeasti vaikeaa. 

Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö

Tulosennusteessa on myös huomioitu kolme miljoonaa euroa vuodenvaihteessa perustetun Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten mahdollisen alijäämän kattamiseen.

– Näyttää siltä, että perussopimusvaiheessa sovitut kuntien maksuosuudet eivät tule riittämään tälle vuodelle. Kymsote tekee tietenkin omaa talouden tasapainottamista koko ajan. Olemme siinä aktiivisesti tukemassa ja seuraamassa tilannetta. Toivotaan, että tasapaino löytyy tulevina vuosina, Sirviö toteaa.

''Ei helpota tulevaisuuden näkymiä ollenkaan''

Sirviö pitää kaupungin taloustilannetta haastavana.

– Ei kukaan kaupungilta varmasti osannut odottaa näin suurta alijäämää. Siinä mielessä tämä on iso ongelma, koska tilanne ei oikeastaan johdu kaupungista. Kaupungin toiminta ja vastuualueet näyttävät pysyvän aika hyvin budjetissa ja taloussuunnitelmassa, joka on tälle vuodelle laadittu.

Viime vuonna Kotkan tulos ylsi 48 000 euroa plussan puolelle. Tulosta paransi Kymijoen Työterveyden osakkeiden myynnistä saatu noin kahdeksan miljoonan euron myyntivoitto.

– Joka tapauksessa kaupungilla on ollut taseessa kertynyttä alijäämää. Tasapainottamisen tarve on ollut ilmeinen jo useita vuosia. Eikä tämä tilanne tulevaisuuden näkymiä helpota ollenkaan. Ei voi enää sanoa, että on haasteellista laatia talousarviota ensi vuodelle. Nyt se on oikeasti vaikeaa, Esa Sirviö sanoo.