1. yle.fi
  2. Uutiset

Kohtalokkaasta Grönlannin hiihtomatkasta suunnitellaan elokuvaa, jonka ohjaa Aku Louhimies

Timo Polarin kaksi ystävää paleltui kuoliaaksi hiihtoretkellä Grönlannissa vuonna 1997. Polari kirjoitti siitä kirjan ja elokuvakin on suunnitteilla.

kirjallisuus
Timo Polari
Timo Polari kirjoitti kirjan parinkymmenen vuoden takaisesta kohtalokkaasti hiihtomatkasta. Antti Kettumäki / Yle

Seinäjokelainen Timo Polari on kirjoittanut uuden kirjan Murhenäytelmä Grönlannissa. Se kertoo kohtalokkaasta hiihtoretkestä Grönlantiin vuonna 1997, jossa hänen kaksi ystäväänsä kuoli.

Kesti pitkään ennenkuin Polari pystyi puhumaan asiasta julkisesti. Nyt kirjasta suunnitellaan myös elokuvaa.

Vaikka murhenäytelmä onkin keskeinen osa kirjan tarinaa, niin se on Polarin mukaan myös tarina selviytymisestä ja toivosta.

– Onnettomuuden jälkeen pyörin tovin aikaa itsesäälissä ja murehdin asiaa. Sen jälkeen kuitenkin huomasin, että oma persoona on sellainen, että itselle tärkeät asiat haluaa viedä loppuun asti ja viisi vuotta myöhemmin vein meidän kolmen miehen yhteisen unelman perille – noin vertauskuvallisesti – Etelänavan hiihtoon.

Polarin mukaan kirjassa on paljon erilaisia kriisejä, joista selviää.

– Ne voi olla työelämän kriisejä, vaikea avioero tai taloudellisia ongelmia. Kirjan sanoma on se, että vaikka ikäviä asioita tapahtuu, niin olkoon tämä eräänlainen tarina siitä kuinka asioita voi kääntää. Tärkeää on hyväksyä ikävätkin asiat osaksi omaa elämää. Ne eivät itkupotkuraivarilla ja kieltämisellä muutu, Timo Pollari sanoo.

Polari on myynyt kirjan tekijänoikeudet yksityiselle tuotantoyhtiölle, joka ryhtyy etsimään elokuvalle rahoitusta. Elokuvan ohjaa Aku Louhimies.

Lue seuraavaksi