Rovaniemen päättäjät puuhaavat tulevaisuussopimusta – neuvottelut alkavat

Kuntapäättäjät haluavat yhteisen näkemyksen muun muassa Rovaniemen terveydenhuollon kustannuksista, kaupungin tarjoamista palveluista ja investoinneista.

Rovaniemi
Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokous Keltakankaalla
Rovaniemen kaupunginvaltuusto kokoontuu evakkotiloissa Keltakankaalla, koska kaupungintalo on tyhjennetty tulevan remontin tieltä.Vesa Vaarama / Yle

Rovaniemen kaupunginvaltuuston valtuustoryhmät alkavat neuvotella tulevaisuussopimuksesta. Valtuustoryhmien puheenjohtajat päättivät asiasta maanantaina.

Yle sai tietoja vireillä olleesta tulevaisuussopimuksesta pari viikkoa sitten.

Taustalla on kaksi vuotta sitten Rovaniemen valtuustoryhmien kesken laatima valtuustosopimus, johon ei olla tyytyväisiä. Valtuustosopimusta on moitittu muun muassa siitä, että se on liian yksityiskohtainen eikä ota riittävästi kantaa Rovaniemen kaupungin huonontuneeseen taloustilanteeseen.

Valtuustoryhmien välillä käytävillä neuvotteluilla päättäjät yrittävät löytää yhteistä näkemystä Rovaniemen talouden ja toiminnan tärkeimmistä asioista. Neuvotteluissa keskustellaan muun muassa työllisyyden edistämisestä, terveydenhuollon kustannuksista, kaupungin palveluista ja investoinneista.

Kuukauden neuvottelut

– Nyt on oikea aika käydä keskustelua siitä, miten voisimme luottamushenkilöinä olla mukana luomassa oikeudenmukaista, kehittyvää ja kasvavaa Rovaniemeä ja kuinka voimme yhdessä vastata tuleviin haasteisiin. Kunnan tehtävä on tarjota kuntalaisten tarvitsemia palveluita ja edistää terveyden ja toimintakyvyn ylläpitoa, valtuustoryhmien puheenjohtajat toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

Neuvottelut mahdollisesta tulevaisuussopimuksesta käydään lokakuun aikana ja niillä valmistaudutaan valtuuston 11. marraskuuta pidettävään talousarviokokoukseen. Jos sopimus syntyy, se julkaistaan lokakuun lopulla ja viedään tiedoksi myös kaupunginvaltuutetuille.

Rovaniemen kaupunginvaltuustossa on kahdeksan ryhmää: keskustan, SDP:n, kokoomuksen, vasemmistoliiton, perussuomalaisten, vihreiden, kristillisdemokraattien ja sinisten valtuustoryhmät.