Kuopion kaupunginhallitus palautti energiayhtiöiden fuusion uudelleen valmisteltavaksi

Kuopion Energian ja Savon Voiman yhdistäminen kaatui toistaiseksi.

Kuopio
Savon Voiman konttori Siilinjärvellä.
Sami Takkinen / Yle

Kuopion kaupunginhallitus on päättänyt palauttaa Kuopion Energian ja Savon Voiman yhdistämisen uudelleen valmisteltavaksi.

Savon Voima ja Kuopion Energia kertoivat elokuussa yhdistyvänsä kuukausia kestävien neuvottelujen jälkeen.

Kuopion kaupungin omistajaohjausjaosto esitti kuitenkin kaupunginhallitukselle viime viikolla, että energiayhtiöiden yhdistymisestä tehtyä aiesopimusta ei hyväksytä.

Keskeinen ongelmana on uuden yhtiön hallintoneuvoston kokoonpano, jota haluttaisiin muuttaa. Kuopio saisi hallintoneuvostoon neljä edustajaa, mikä tarkoittaisi paikoista 20 prosentin osuutta.

Kuopiossa pelätään, että kaupunki menettää energiayhtiössä päätösvaltaansa pienemmille kunnille. Kuopio omistaa nyt Kuopion Energian kokonaan ja uudesta yhtiöstä sen omistusosuus olisi ollut aiesopimuksen mukaan 40 prosenttia.

Energiayhtiöiden yhdistyminen vaatii kaikkien omistajakuntien hyväksynnän. Yhdistyminen ei siis toteudu nyt neuvotellulla sopimuksella.

Juttua tarkennettu 1.10. klo 05.20: Tekstissä kerrottiin aiemmin virheellisesti, että sopimuksen hylkääminen liittyisi menettelyvirheeseen omistajaohjauksen aiemmassa kokouksessa.