NYT: Trump painosti puhelimessa Australian pääministeriä auttamaan Muellerin raportin tutkimuksissa

Australian hallitus vahvistaa, että maan pääministeri lupasi auttaa Trumpia.

Australian pääministeri Scott Morrison ja vaimonsa Jenny Morrison vierailivat Valkoisessa talossa Presidentti Donald Trumpin ja Melania Trumpin vieraina syyskuun 20. päivä. Kuva: AOP

Sanomalehti New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump painosti Australian pääministeriä Scott Morrisonia puhelinkeskustelussa henkilökohtaisten tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Timesin mukaan Trump painosti Morrisonia auttamaan Yhdysvaltain oikeusministeriä William Barria keräämään tietoa oikeusministeriön tutkimuksia varten, joiden avulla Trump toivoo pystyvänsä osoittamaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportin epäpäteväksi. Times perustaa tietonsa kahteen eri viranomaislähteeseen.

Australian hallitus vahvisti varhain tiistaiaamuna, että Timesin uutisoima puhelu on käyty ja Morrison on luvannut auttaa asiassa.

– Australian hallitus on aina ollut valmis auttamaan ja tekemään yhteistyötä asioissa, jotka auttavat valaisemaan tutkinnan alla olevia asioita. Pääministeri vahvisti tämän valmiuden jällen kerran keskustelussaan presidentin kanssa, hallituksen lausunnossa sanotaan brittilehti Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Lähteiden mukaan Trump otti yhteyttä Morrisoniin nimenomaan pyytääkseen Australian apua Barrin tutkimuksiin Muellerin raportista. Trump ja Barr pyrkivät Timesin mukaan todistamaan, että erikoissyyttäjä Muellerin raportti oli korruption ja poliittisen ajojahdin tuote.

Lähteen mukaan Trumpin ja Morrisonin välisen puhelun tekstiversioon pääsy rajattiin vain pienelle piirille presidentin läheisiä avustajia. Samoin tehtiin aluksi myös Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuisen puhelun tekstiversioiden kanssa.

New York Times ei ole saanut kommenttia Valkoisesta talosta tai Australian pääministerin toimistosta. Yhdysvaltain oikeusministeriön edustaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Tutkimukset Venäjän vaalivaikuttamisesta alkoivat Australiasta

Trumpin presidentinvaalikampanjassa ulkopoliittisena avustajana toiminut George Papadopoulos tapasi Australian Britannian-suurlähettilään Alexander Downerin lontoolaisessa hienostobaarissa Kensington Wine Roomsissa toukokuussa 2016, kun Yhdysvalloissa oli vaalipäivään vielä noin puoli vuotta aikaa.

Timesin mukaan miehet päätyivät viettämään alkoholinhuuruisen illan, jonka aikana Papadopoulos kertoi Downerille, että Venäjällä on niin kutsuttua poliittista törkyä demokraattien presidenttiehdokkaana olleesta Hillary Clintonista.

Downer kiisti tämän vuoden toukokuussa Australian yleisradioyhtiö ABC:lle antamassaan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että kyseessä olisi ollut kovat ryyppäjäiset. Myös Papadopoulos on kertonut juoneensa vain yhden gin & tonicin.

Muutoin miesten tarinat illasta eroavat. Papadopoulosin mukaan Downer vakoili häntä. Downerin mielestä taas on surullista, että hänet on vedetty mukaan salaliittoteoriaan.

Illan lopputuloksena kuitenkin Downer ja tapaamisen järjestänyt Australian suurlähetystössä työskennellyt Erika Thompson päättivät ottaa yhteyttä kotimaahansa kertoakseen Papadopoulosin tarinasta venäläisten Clinton-tiedoista. Nämä tiedot annettiin eteenpäin Yhdysvaltain tiedustelupalvelulle.

FBI aloitti tutkimukset Trumpin kampanjatyöntekijöiden ja venäläisten yhteyksistä heinäkuun 31. päivä 2016.

Lue myös: