Kiinan kommunistinen puolue juhlii 70-vuotista valtaansa – Katso video mahtipontisesta paraatista

Hongkongissa mielenosoittajat aikovat vallata kadut myös juhlapäivänä.

Kiina
Kiinan kommunistipuolueen juhlaparaati
Kiinan kommunistipuolueen juhlaparaati

Kiinassa juhlistettiin kommunistisen puolueen 70-vuotista valtakautta historiansa suurimmalla paraatilla tiistaina. Paraatiin osallistui Pekingissä 15 000 sotilasta ja 100 000 siviiliä.

Paraati alkoi noin kello viisi aamulla Suomen aikaa, kun armeijan kunniavartio kuljetti Kiinan lipun Tiananmenin aukion läpi tykistön ampuessa kunnialaukauksia.

juhlija etnisessä asussaan
Valtavaa paraatia varten järjestettyihin harjoituksiin osallistunut nainen pukeutuneena etnisiä vähemmistöjä edustavaan asuun.Wu Hong / EPA

Ylen Aasian-kirjeenvaihtajan Jenny Matikaisen mukaan turvatoimet ovat kiristyneet viikonloppu viikonlopulta, ja paraatipäiväksi koko Pekingin historiallinen keskusta aiotaan sulkea. Metroasemat ovat pimeinä ja kaupoissa on lappu luukulla.

Kiinan valtion sanomalehti China Daily julkaisi Twitterissä videokuvaa paraatin käynnistymistä odottavista asevoimista.

Kiinan presidentti Xi Jingping seurasi juhlallisuuksia Kiinan muiden johtajien kanssa Taivaallisen rauhan portin päältä. Xi myös puhui kansalle televisioidussa puheessaan.

– Ei ole voimaa, joka voisi ravistella tämän hienon maan perustuksia. Ei ole voimaa, joka voi estää Kiinan kansakuntaa ja maata menemästä eteenpäin, Xi sanoi puheessaan.

Xitä pidetään maan voimakkaimpana johtohahmona sitten Kiinan kommunistisen puolueen ensimmäisen puhemiehen Mao Zedongin.

Paraati puheineen kesti lähemmäs kolme tuntia.

Kiinan presidentti Xi Jinping vilkuttaa autosta
Kiinan presidentti Xi Jingping katsasti armeijan joukkoja limusiinin kyydistä Kiinan kommunistisen puolueen 70-vuotisjuhlallisuuksissa.Roman Pilipey / EPA

Kiina esitteli sotilaallista mahtiaan

Tämän päivän juhlallisuuksissa valtaapitävät näyttivät voimaansa muun muassa esittelemällä tankkeja ja ohjuksia.

Kiina esitteli paraatissa aseteollisuutensa uusimpia saavutuksia, kuten mannertenvälisen DF-41-ydinohjuksen sekä yliääninopeuteen yltävän lennokin.

Uutistoimisto AP:n mukaan paraatissa nähtiin muun muassa uusi ohjus DF-17, joka on suunniteltu läpäisemään Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten nykyiset ohjustorjuntajärjestelmät.

Sotaveteraaneja harjoituksissa
Wu Hong / EPA
Kiinan armeijan kunniavartiosto seisoi asennossa Mao Zedongin kuvan edessä Taivaallisen rauhan portilla Pekingissä, kun Kiinan lippua laskettiin salosta maanantai-iltana.
Kiinan armeijan kunniavartiosto seisoi asennossa Mao Zedongin kuvan edessä Taivaallisen rauhan portilla Pekingissä, kun Kiinan lippua laskettiin salosta maanantai-iltana.Noel Celis / AFP

Trump onnitteli omalla tavallaan

Sydneyläisen Macquarien yliopiston Kiina-tutkija Adam Ni sanoi AFP:lle, että kommunistinen puolue pyrkii vahvistamaan asemaansa paraatilla tilanteessa, jossa kauppasota Yhdysvaltain kanssa on heikentänyt talousnäkymiä ja afrikkalainen sikarutto on nostanut porsaan hinnan taivaisiin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnitteli maanantaina omalla tavallaan Kiinaa.

– "Monien vuosien jälkeen Yhdysvallat on viimein herännyt Pekingin suunnitelmiin ja kunnianhimoon mennä ohitsemme maailman hallitsevana talouden ja asevoimien supervaltana. Yhdysvallat on vihdoin vastaamassa siihen (kiitos presidentti Trump). Tämä tapahtuu kaupan ja asevoimakilpailussa." Jonathan Ward, kirjailija ja Kiina-asiantuntija. Me olemme voittamassa ja me voitamme. Heidän ei olisi pitänyt rikkoa sopimustaan kanssamme. Hyvää syntymäpäivää Kiina, Trump twiittasi.

Hongkongin tilanne varjostaa juhlia

Suurin päänsäryn aihe kommunistiselle puolueelle on tällä hetkellä kuitenkin Hongkongin tilanne, jossa mielenosoitukset ovat jatkuneet jo neljä kuukautta.

Mielenosoittajat ovatkin suunnitelleet varastavansa huomion Pekingin paraatista tiistaina, vaikka Hongkongin viranomaiset eivät ole myöntäneet lupaa mielenosoituksille Kiinan juhlapäivänä. Mielenosoittajat ovat kehoittaneet ihmisiä pukeutumaan mustiin kansallispäivänä.

poliisi ottamassa hallituksen vastaisen mielenosoittajan
Poliisi painoi hallituksen vastaisen mielenosoittajan seinää vasten Hongkongissa tiistaina.Fazry Ismail / EPA

Hongkongin poliisi on varoittanut väkivaltaisista hyökkäyksistä tiistaina. Osa metroasemista on suljettu ja useat suuret ostoskeskukset ovat ilmoittaneet pitävänsä ovensa suljettuina tiistaina välttyäkseen vahingoilta. Hallintojohtaja Carrie Lam osallistuu juhlallisuuksiin Pekingissä.

Reuters (siirryt toiseen palveluun) kertoi myöhään maanantai-iltana, että Kiina on kaksinkertaistanut asevoimiensa määrän Hongkongissa, jossa on Kiinan asevoimien edustajia nyt yhteensä jopa 12 000. Diplomaattilähteet arvioivat uutistoimistolle, että Hongkongissa on nyt Kiinan asevoimia enemmän kuin koskaan.

Mielenosoittajat muodostivat ihmisketjun Hongkongin satama-alueella maanantai-iltana.
Mielenosoittajat muodostivat ihmisketjun Hongkongin satama-alueella maanantai-iltana. Mohd Rasfan / AFP

Lue myös:

Toimittajalta: Peking sinetöi kaivonkannet ja sulki mediaa ulos paraatistaan – Hongkongin kuohunta kiusaa 70 vuotta hallinneen puolueen juhlaa(30.9.)

Hongkong ei ole 70-vuotiaan ainoa ongelma: Rutto tappoi jopa puolet Kiinan sioista, ja maan johto säännöstelee "hätäpossun" jakelua

“He kohtelevat lapsia kuin eläimiä” – Poliisin otteet suututtavat hongkongilaisia ja moni valmistautuu päivien mielenosoitusputkeen(29.9.)

Hongkongissa yhteiskuntaopin väitetään radikalisoivan nuoret ja koulukirjat joutuvat syyniin – "Puhumme asioista, joista Manner-Kiinassa ei voi puhua"(28.9.)

Korjattu 1.10. klo 3.43: Porsaan hinnan on nostanut afrikkalainen sikarutto, el sikainfluenssa, kuten aiemmin kerroimme.

Korjattu 1.10. klo 4.12: Paraatin uskotaan alkavan kello viisi Suomen aikaa, ei kello neljä, kuten aiemmin kerroimme. Tarkkaa aikaa ei kerrottu etukäteen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP