Hyppää sisältöön

Kuusi Kainuun kuntaa ulkoistaa talous- ja henkilöstöpalvelut – "Emme lähde hakemaan mitään utopiaa"

Kunnat ovat tarkoin selvittäneet tarpeensa, jotta siirrosta ei seuraisi suuria yllätyksiä.

Kuuden Kainuun kunnan taloushallinto siirtyy Monetra Oululle vuoden alusta. Kuvituskuva. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo ja Suomussalmi siirtävät henkilöstö- ja taloushallintonsa Monetra Oulu Oy:lle ensi vuoden alusta.

– Tässä on lähdetty hakemaan moderneja ratkaisuja talous- ja henkilöstöhallinnon tehostamaiseen ja sujuvoittamiseen. Nykyään pitää olla työkalut, jotka eivät ole sidottuja työasemaan ja toimivat reaaliaikaisesti monella päätteellä, Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi sanoo.

Uusia ratkaisuja etsitään muun muassa työajan seurantaan, laskujen hyväksyntään ja työvuorosuunnitteluun. Tähän asti nämä palvelut on ostettu Kainuun sotelta

– Kainuun soten kanssa kävimme keskustelua ja neuvotteluita, mutta päädyimme lopulta ulkoistamaan toiminnot, Ahoniemi sanoo.

Tarkoituksena on myös vähentää paperinpyörittelyä ja vapauttaa käsipareja muihin työtehtäviin.

– On tärkeää, että digitalisaatiolla voidaan kehittää jo olemassa olevia prosesseja. Käyttöönoton työpajoissa on nyt jo tullut ahaa-elämyksiä, että asiat voi tehdä näinkin helposti, Ahoniemi sanoo.

Kajaanissa ulkoistaminen tehtiin muutamia vuosia sitten. Vajavaisen valmistelun takia siirrosta aiheutui kunnalle miljoonien lisäkulut. Ahoniemi ei ota kantaa Kajaanin tapaukseen, mutta vakuuttaa, että tässä tapauksessa taustatyöt ja tarvekartoitus on tehty erittäin tarkkaan.

– Emme lähde hakemaan mitään utopiaa ja kokeellisuutta, vaan käytämme yleisesti käytössä olevia ohjelmia ja palveluita. Tarpeet on selvitetty tarkkaan ja palveluntarjoaja on pystynyt vastaamaan näihin tarpeisiin, Ahoniemi sanoo.

Kunnat ovat myös nimenneet hankkeen valvontaa yhteisen projektipäällikön, jonka tehtävänä on valvoa, että homma pysyy kasassa.

– Hankinnan johtaminen ja ohjaus pitää olla hallussa. Projektipäällikkö valvoo kuntien etua herkeämättä ja muutenkin Monetran kanssa tehdään tiukkaa yhteistyötä seurannan kanssa, Ahoniemi vakuuttaa.

Syyskuussa alkaneeseen yhteistyöhön on Ahoniemen mukaan oltu jo nyt erittäin tyytyväisiä.

– Kuntien välinen yhteistyö on ollut erittäin hedelmällistä ja olemme pystyneet vaihtamaan toimivia käytänteitä kuntien kesken nyt jo.

Monetra Oulu Oy on osa kuntaomisteista Monetra-konsernia, jonka ovat perustaneet Oulun, Tampereen, Kuopion ja Jyväskylän kaupungit sekä neljä sairaanhoitopiiriä.

– Uskon ja tiedän, että yrityksellä on valmius toimia myös pienempien kuntien ja tällaisen kuntaryppään hyväksi, Ahoniemi sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.