Hatusta kiinni ja sadetakki päälle! Tänään voi paikoin sataa puolet koko lokakuun keskimääräisestä sademäärästä

Merialueilla on tiistaina aamupäivällä mitattu myrskypuuskia. Myös maa-alueille on annettu kovan tuulen varoituksia.

sää
Aallot iskevät Märketin rantakallioon
Ilmatieteen laitos varoittaa veneilijöitä kovasta aallokosta tiistaina.Tiina Cavén / Yle

Suomeen tiistaiyön ja aamun aikana saapunut voimakas matalapaine vaikuttaa rankkasateina ja merialueilla jopa myrskylukemiin nousevina tuulenpuuskina.

Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla vettä sataa jopa puolet koko lokakuun keskimääräisestä sademäärästä. Sadealue yltää iltapäivällä Pohjanmaan maakunnista Keski-Suomen kautta itään. Näillä alueilla voi sataa huomisaamuun kello yhdeksään mennessä jopa 20–40 milliä.

– Lokakuun keskimääräinen sademäärä näillä alueilla on noin 50–70 milliä, ja nyt voi tulla puolet siitä, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Aamun aikana Päijät-Hämeessä on satanut jo yli 30 milliä. Ilmatieteen laitos on antanut sadevaroituksia (siirryt toiseen palveluun)Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Pohjanmaan alueille ja kovan tuulen varoituksia Etelä- ja Pohjois-Suomen maakuntiin.

Riehuva syyssää voi kaataa puita ja aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja.

Sademääräennuste 1.10.
Nyt tulee kunnolla vettä. Esimerkiksi Jyväskylässä lokakuun keskimääräinen sadaemäärä on 66 milliä, ja tänään siitä voi tulla yli puolet.Joonas Koskela / Yle

Merialueilla mitattu jo myrskypuuskia

Puuskittaiset tuulet ovat jo aamupäivällä yltäneet paikoin myrskylukemiin merialueilla. Kovimmat puuskat mitattiin tiistaiaamuna lounaisilla merialueilla – Hangon edustalla tuulenpuuskien nopeus ylsi 23,5 metriin sekunnissa.

Kovasta tuulesta ja sateista huolimatta viralliseksi myrskyksi tiistain säätä ei ainakaan vielä voi kutsua. Myrskystä puhutaan, kun tuulen keskinopeus ylittää 21 metriä sekunnissa. Puuskittaiset myrskytuulet eivät vielä tee myrskyä.

Ilmatieteen laitos on varoittanut myös merenkulkijoita kovasta tuulesta ja kohtalaisesta aallokosta tiistaiaamusta keskiviikkoaamuun.

Koskelan mukaan tiistai on joka tapauksessa kovin sadepäivä. Pahin sade alkaa väistyä huomiseksi.

– Ennustuksissa on vaihtelua siinä, tuleeko huomenna vielä sateita. Etelä- ja Keski-Suomessa mahdollisesti sataa huomennakin, mutta hajanaisemmin. Viikonloppuna sää viilenee selvästi, Koskela sanoo.

Syyskuu oli jälleen tavanomaista lämpimämpi

Kulunut syyskuu oli yhdestoista peräkkäinen tavanomaista lämpimämpi syyskuu. Kuukauteen mahtui sekä viileitä että lämpimiä päiviä: Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kuun alkupuoli oli tavanomaista lämpimämpi ja loppupuoli tavanomaista kylmempi.

Syyskuussa mitattiin myös Suomen mittaushistorian toiseksi myöhäisin hellepäivä, kun Lappeenrannan Konnunsuolla mittattiin 10. syyskuuta 26,2 astetta.

Kuukauden keskilämpötila vaihteli lounaisrannikon yli 13 asteesta Pohjois-Lapin kuuteen asteeseen.