"Aivan liian vähän" – asiantuntijan mukaan Ruotsin ja Norjan suurhankkeista Suomeen on saatu vain miljardien murusia

Pohjois-Suomessa on ladattu kovat odotukset naapurimaiden suururakoihin, mutta jättipottiin ei vielä ole päästy kiinni.

Rakennusurakka
Kiirunan uusi kaupungintalo
Kiirunan uusi kaupungintalo on jo rakennettu uudelle paikalleen. Muu kaupunkikeskus rakentuu tulevina vuosina kaupungintalon lähettyville. Kuvituskuva.Jarmo Honkanen / Yle

Pohjois-Suomessa ei ole osattu hyödyntää Ruotsin ja Norjan tarjoamia työmahdollisuuksia. Näin arvioi Business Oulun Ruotsin ja Norjan asiantuntija Jukka Olli.

– Liian vähän, aivan liian vähän, asiantuntija tuumaa, kun häneltä kysyy suomalaisten saamista urakoista.

Jukka Olli kertoo, että Pohjois-Norjassa ja -Ruotsissa erilaisten rakennusurakoiden arvo oli viime vuonna yli seitsemän miljardia euroa, josta asiantuntijan arvion mukaan Suomeen suuntautui korkeintaan joitain kymmeniä miljoonia euroja.

– Se ei ole edes prosenttia. Joitain kohteita olemme saaneet, ja Pohjois-Ruotsiin on asemoitunut noin 10 yritystä. Se on hyvä, mutta siellä on enemmän tarvetta, Olli toteaa.

Kiirunassa ja Jällivaarassa on käynnissä jättimäinen kuntakeskusten siirtourakka kaivosten tieltä. Pelkästään syyskuussa rakennusurakoiden arvo alueella oli noin 120 miljoonaa euroa.

Mutta miten suomalaisyritykset saadaan tukevammin naapurimaiden markkinoille? Jukka Ollin mukaan parannettavaa on niin suomalaisten yritysten aktiivisuudessa kuin Pohjois-Suomen kehitysyhtiöidenkin toiminnassa.

– Tietoa ja taitoa on kyllä auttaa, mutta meidän täytyy pitää saada informaatio paremmin ulos yrityksille.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)