Perinteiset instrumentit pitävät pintansa musiikkiopistoissa

Musiikin opiskelu ja harrastaminen musiikkiopistoissa on ylipäätään säilyttänyt suosionsa.

Musiikkikoulutus
Leea Mattila soittaa viulua.
Piano ja viulu ovat musiikkiopistojen oppilaiden suosiossa.Jarkko Riikonen / Yle

Perinteiset instrumentit pitävät pintansa kantahämäläisissä musiikkiopistoissa. Hämeenlinnan Sibelius-opiston rehtori Tapio Hurri ja Riihimäen musiikkiopiston apulaisrehtori Katariina Virtanen kertovat, että hakijoiden suosiossa on ollut piano. Seuraavaksi suosituimpina tulevat viulu ja kitara.

– Perinteisten soittimien rinnalle on kuitenkin yhä vahvemmin nousseet myös bändisoittimet, jotkin puhaltimet ja laulu, mainitsee Virtanen.

Musiikin opiskelu ylipäätään on säilyttänyt suosionsa. Hämeenlinnassa ja Riihimäellä musiikin perusopetuksen oppilasmäärät ovat säilyneet viime 10 vuoden ajan lähes samana.

Hämeenlinnassa musiikin perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa oppilasmäärät ovat noin 1 300 oppilaan luokkaa. Riihimäellä vastaavissa ryhmissä opiskelee noin 650 oppilasta.

Musiikinopetuksen menetelmät monipuolistuneet

Viime vuosina sekä Hämeenlinnassa että Riihimäellä musiikkiopistojen opetusmenetelmät ovat monipuolistuneet. Esimerkiksi musiikin tekemistä yhdessä, säveltämistä ja improvisointia opetetaan aiempaa enemmän.

– Sibelius-opistossa otimme käyttöön uuden opetussuunnitelman syksyllä 2018, kertoo Hurri.

– Erona aikaisempaan on valinnaisuuden lisääntyminen ja tasosuorituksista luopuminen. Tänä vuonna uutuutena on improvisoinnin opetus myös klassista musiikkia soittaville.

Myös Riihimäellä uuteen opetussuunnitelmaan siirtyminen on nähty hyvänä asiana.

– Uusi opetussuunnitelma mahdollistaa perusopetuksen suorittamisen vaihtoehtoisia opetuskokonaisuuksia rakentaen. Jatkossa perusopinnot tulee suorittamaan yhä useampi, jos ei jopa kaikki oppilaat, kertoo Virtanen.